Uau, tacno. Pricao sam na pamet, pa sam pomislio da su `68 slali Amerikanci. Ipak su to bili Rusi.
Btw, jel pricamo samo o zivotinjama oko Meseca ili uopste o zivotinjama koje su lansirane sa Zemlje. Jer prvi majmun je bio poslat od strane Amerikanaca (Gordo - `58), prvi su uspeli da vrate uspesno majmune na Zemlju (Able i Baker - `59), zatim po drugi put su poslali jednog majmuna (Sam - `59), poslali su prvu simpanzu (Ham - '61), poslali prvu simpanzu u orbitu (Enos - `81), prvog pauka (Arabella - `73). To je sto se tice onoga sto su uradili pre Rusa. A bilo je poslato jos zivotinja od njihove strane: misija Albert na primer, sa istoimenim majmunima `48, mish `50 itd..
Rusi su jedno vreme bili mnogo napredniji sto se tice 'svemirske tehnologije', no izgubili su trku (i iskreno mi je zao zbog toga).
Zatim, kolicina zracenja nije morala da se meri iskljucivo slanjem zivotinja, tako da su informacije bile prisutne i pre poletanja Apollo misije. A Rusi su imali tehnologiju da prate Apollo 11 do Meseca i natrag. Ne znam zasto to ne bi uradili, ili ako znaju za prevaru, zasto cute