Pogledajte jednu poruku
Old 04.12.2007, 05:22 PM   #16
Canon

Canon's Avatar

Status: Diskutant
Korisnik od: 13.08.2007

Vec sam na jednom drugom mestu spominjala limfaticnu drenazu. Mislim da nije previse da to ponovim ovde, ali iz drugog ugla. Osim preparata koji se nanose na lice, jako je bitno i kako se nanose. Svaki potez ima svoju putanju, kojom se ne remeti normalni protok tecnosti u tkivima. Osim toga, moze mnogo da pomogne.

Da krenem prvo od ociju. Necu da davim puno, ali treba da se zna da je koza oko ociju puno tanja od ostalog dela lica, iz prostog razloga, sto koza svuda ima tri sloja, a oko ociju dva. Hipoderm, najdeblji sloj koze, ovde nedostaje, pa je koza kapaka tanka i jako osetljiva. Kazu da su oci ogledalo duse, poete misle na pogled, a sa medicinske strane, istina je da se sve vidi bas u ocima (i oko ociju). Mislim na podocnjake, na otoke oko ociju, sto bi nas narod to lepo nazvao "kafanske sarme".

Postoji nacin da se to ublazi, jednostavnom masazom sa malo kreme.
Klikni na sliku da je vidiš u originalnim dimenzijama.
Krece se iz unutrasnjeg ugla gornjeg kapka, ide se ispod obrve prema spoljnjem kraju oka, zaokret i nastavlja se ispod oka prema unutrasnjem uglu oka. Ne treba ici uz same trepavice, jer predstavljaju konduktore kreme u oko, koja moze da pece i iritira. Prstom se tako pravi krug, s tim kad se dodje do unutrasnjeg donjeg dela oka, prst se zaustavi i odigne, pa opet odozgo krug. Ovo se radi jer se ispod nalaze limfni sudovi i sva tecnost koja je akumulirana oko ociju, ovako se upucuje na odvodne kanale. Ovakva masaza dva puta dnevno, po minut-dva, mnogo moze da pomogne sto se tice otoka i podocnjaka. Treba reci i da osobe koje nose naocare, cesto imaju jake podocnjake, pa je ovakva masaza jako preporucljiva. Ako se na sve ovo odabere dobra krema, hidrantna (kolagenska), moze se reci "bye" i borama.

Da ne kacim jos slika, isto se odnosi i na grudi... isti potez u istom pravcu. Obicno se desni "grud" masira levom rukom, a levi desnom. I tako naizmenicno.

Svako nanosenje krema na telo predstavlja odredjeni vid masaze. Zna se da treba uvek ici prema srcu. Znaci, noge od stopala navise, ruke od saka navise, stomak odozdo prema srcu (izbegavati kruzne pokrete, vec vertikalne u pravoj liniji).

hehe da ne zaboravim podvaljak... masira se od grla prema bradi nadlanicama.

Inace, uhvatila sam na delu moju tetku kako radi gimnastiku lica... izgovara naizmenicno slova O i X. Na X se jako zategne stisnutih zuba. Smesno izgleda, umrla sam od smeha, ali je korisno, to sam tek kasnije shvatila.

Eto, ako se setim jos necega, dopisacu.