Giht je slaganje urinskih kiselina u zglobovima, koje okostavaju vremenom. Jako neprijatna stvar. Moze doci do deformacije zglobova, cesto su to prsti, u tezim slucajevima zglobovi udova. Morala bi da imas besprekoran rad bubrega. Za razliku od nutricionista koji ce ti staviti gomilu zabrana, ja bih ti predlozila s obzirom na gorusicu koja ti se javlja, da slusas najvise svoj organizam. On ti najbolje pokazuje sta ti prija, a sta ne. Kad vec znas da ti nesto ne prija, gledaj da to izbegavas. S druge strane, mozes da radis na eliminaciji tih materija, tj. da poboljsas rad bubrega raznim prirodnim diureticima.
Mislim na lubenicu i ananas od voca, na sparglu od povrca. Sparglu mozes svezu da kupis od aprila, maja. Najukusnija je spremljena onako kako je Kinezi spremaju, znaci bacis na vrelo ulje sparglu secenu na duzinu od 3-4 cm, malo proprzis i dodas puuuno belog luka, malo soli (mozda vegete) i bibera. Nakon par minuta, spargla je gotova, dodas malo mleka, da prokljuca samo i sklonis sa sporeta.
Mislim da si cula da je kopriva izvrsna, tako da u prolece ne bi bilo lose da bar 2 puta nedeljno spremis jednu dobru corbu u koju ces obavezno da ubacis koprive. Moze takodje da se napravi izvrsna kapama od koprive sa mladom jagnjetinom, servirano uz kiselo mleko.
Takodje je jako zdrava salata od persuna sa kuvanim jajima i limunom. Zdrava i ukusna.
Treba jesti dosta zelenisa. Mislim na zelje, na spanac, na blitvu, na brokole. Svo ovo "zeleno" povrce sadrzi jako puno hlorofila, koji izvanredno cisti organizam od svega.
S obzirom da radis, pa cesto jedes izvan kuce (pretpostavljam), mozda ne bi bilo lose da uzmes u apoteci sparglu u tabletama (kao diuretik), hlorofil u tabletama (kao cistac organizma od toksina), a jos su najbolje od svega alge. Njih grickas par komada pre svakog obroka, pokupice ti svu kiselinu u zelucu i pripremiti ga za varenje onoga sto ces pojesti za rucak ili veceru.
Ne znam kako podnosis meso, ali recimo da je crveno meso dosta tesko. Preporucila bih ti da ga jedes samo jednom nedeljno. Umesto crvenog mesa, imas piletinu, zecetinu, ribu, skoljke, skampe, lignje.. Uz ribu recimo, mozes da napravis neku vrstu gratiniranog krompira, red krompira, red spanaca.. pa to zalijes besamel sosom i rendanim sirom i zapeces u rerni.
Vecera ne bi trebalo da je slana. Treba reci da se organizam odmara nocu, pa slabo vari, limfa stagnira i ne radi nocu. Ako bi jela slano uvece, sva ta hrana stagnira dok spavas i talozi se gde ne treba. U ovom slucaju ne mislim na salo, vec zaista na rad limfaticnog i bubreznog sistema. Kad vec spominjem limfu, verovatno si cula za "limfaticnu drenazu".
U pitanju je masaza, kojom se poboljsava protok limfe. Bilo bi dobro da te neko uputi kako se to radi, mogla bi samu sebe malo da izmasiras ujutru dok si jos u krevetu. U pitanju su blagi pokreti od vrhova prstiju na nogama prema preponama, gde napipas limfne cvorove koje masiras u krug; od vrhova prstiju na rukama do pazuha gde opet napipas limfne cvorove i promasiras; od dna stomaka prema zelucu, do ispod rebara... Ova jutarnja veoma blaga masaza od desetak minuta (skoro kao da milujes samu sebe po kozi) poboljsava limfaticnu drenazu. Naravno da ima profesionalaca koji to rade fino i strucno, ali nista ne vredi to raditi uvece, jer tada limfaticni sistem treba da odmara. Eventualno, ako si subotom slobodna, pa da odradis takav jedan tretman jednom nedeljno.
Da se vratim na so, koja je neophodna, ali je uvece jako nezahvalna. Umesto slane vecere, mozda da se zadovoljis nekim dobrim kolacem, vocnom salatom ili jednostavno namazes dve kriske hleba sa dzemom ili nutelom.
Mene licno uzasno nerviraju dijete i zabrane. Mislim da je mnogo veca umetnost umeti jesti, nego braniti.
Ah da, zaboravih cajeve.. osim caja od persuna, uvinog caja, zelenog caja itd, jedan od jako zdravih je caj od crvene deteline. Mozes to da nadjes u specijalnim apotekama koje imaju bas sve travke i travcice.. kupujes na 100-200 grama. Ne treba da se davis u ovom caju, ali recimo jednom dnevno u toku popodneva popijes umesto kafe, jedan ovakav caj. Nije neukusan.
Eto, ako se setim jos necega.. dopisacu.
Take care :D
P.S. Zaboravih... pij koliko god mozes vode, po mogucstvu negazirane, da te ne nadima. Verujem da ti bude lakse kad podrignes, pa neki preporucuju "kiselu vodu", ali pokusaj da pijes iskljucivo obicnu vodu.