Kad god se spominje Goli Otok, redovno se zaboravljaju uslovi u kojima je tada ova nasa nesrecna zemlja bila. Ako osudjujete Goli Otok, da li time dajete opravdanje za sve one koji su smatrali da je Staljin u pravu? I da li moguce da u nasim glavama taj raskol izmedju nas i Rusije jos nije resen? Zar je moguce da neko pomislja da je trebalo sagnuti glavu i pokoriti se Rusima?! Mislite li da bi nam bilo bolje, da su Rusi posmenjivali sve koje su hteli?
A ako se nekome desilo da je nastradao na Golom iz drugih razloga (sto je moguce) - zasto to onda zovete Titovom demokratijom?
Uostalom, komunisti se nisu mnogo hvalili demokratijom. Koliko mi je poznato, cak su izmizslili termin demokratski centralizam, da bi objasnili politicki sistem u zemlji. Pri cemu je, naravno, ono demokratski samo stilska figura.
Ovo je moje licno uverenje: da je DOS, kada je dosao na vlast, sproveo ono sto su komunisti uradili posle Inform biroa, danas bi bilo drugacije. Hidri koja se zvala komunizam je trebalo odseci sve glave. Socijalistima i komunistima je trebalo zabraniti osnivanje stranaka, a sve bivse znacajnije funkcionere pozatvarati - svaki ima putera na glavi.
Da je napravio novi Goli Otok, Zoran Djindjic bi danas bio ziv.
Ovako, bez tog velikog sredjivanja, uneli smo nov namestaj u staru prljavstinu.
Pacove niko nije istrebio, i dalje se mnoze. Sad se ne zovu komunisti, nego nacionalisti.
Sio mi ga Djura.