Pogledajte jednu poruku
Old 23.11.2007, 05:14 PM   #44
cuore_sportivo

cuore_sportivo's Avatar

Status: Diskutant
Korisnik od: 03.12.2006
Godine: 24

Citat: Autor citiranog posta tozzinjo
View Post
prvo-komunizam kao komunizam nikad nije uspeo nigde. stoga su ti glupi primeri ti sa 45-om naovamo..na kraju krajeva kad vec spominejs taj primer...sacekaj 20ak godina, da vidimo kako ce ziveti hrvati koji povrsno gledano zive bolje od srba, a do gushe su u kreditima..pogledaj kako ce ziveti amerika za 20ak godina...mislim da ovaj uvod u recesiju i pad dolara nije nimalo slucajan...ti spominjes period od 45 kad su ovi prostori najvise prosperirali u svojoj istoriji, iako cak to nije ni bio komunizam ali jeste bilo blizu tome. izvini, prosvetli me i ispravi ako gresim, ali da li je na ovim prostorima mir ikad potrajao duze od 45 godina izmedju 45 i 1990? zar to nije vredno pomena?

vidim da imas shlifa i da znas o chemu pricas, pa zasto onda navodis ovako glupe primere koje mi u raspravi spominje i svaki prosecno obrazovan fudbalski navijac, klasicni skinhed ili jedan od onih "povuci otvarac pokrenu zabavu" chedista kome je jedini dodir sa politikom-bilbord ldp-a u koji bulju dok cheka da udje u plastik zguta eks i slusha tehnozu..

kad budem imao vremena, opisacu ti srzh marksovog ucenja s kojim se slazem..to nije ideoloska rasprava, nego nepristrasno i cinjenicno seciranje drustva , bez ikakvog upliva ideologije...

i..ne reche mi da li si pregledao ishta sa ona dva linka sto ti ostavih ovde?
Da - bilo je "prosperiteta" na nerealnim osnovama. Zasto se neko ne zamisli od cega su gradjene silne fabrike, putevi, pruge... Od vazduha sigurno nisu. Zivelo se lepo na kreditima i bespovratnoj novcanoj pomoci "Zapada". Bespovratna pomoc je ipak i dalje samo - pomoc i nije vecna a krediti - sta mislite odakle SR Jugoslaviji onoliki spoljni dug kada od 1992. nije mogla da se zaduzuje u inostranstvu? Onda pogledajte propale fabrike - odatle. A propale su zahvalujuci samoupravljanju i "proizvodnji na metre i tone" - nije bilo bitno ni sta ni uz koje troskove se proizvodi - bitno je blo samo da se proizvodi.

Ako samo pomenemo da Zastava i Sartid NIKADA nisu bili rentabilni u istoriji - Sartid do preuzimanja od strane US Steel-a a Zastava nece ni biti skoro i da j Zastava samo jednom u istoriji (1989) dotakla "pozitivnu nulu" onda vam je sve jasno. A gomila je takvih primera - samo su ove dve najvece.
cuore_sportivo nije na forumu   Odgovori sa citatom