Pogledajte jednu poruku
Old 22.11.2007, 09:31 PM   #41
Honest liar

Honest liar's Avatar

Status: Diskutant
Korisnik od: 11.05.2007

Prvo, nije banalizacija - ne znam u cemu bi bila bitna razlika izmedju Gevare i Zapate?

Mrzak mi je sam pojam revolucije. Cak i njegovo pominjanje mi dize dijafragmu.
Marksova revolucija (svetska) ne nudi resenje za funkcionisanje.
Razmatra pojave, nalazi im istroijske korene i predlaze - rusenje i l;omljenje svega postojeceg. A sta posle?

Ja tebe i nisam video kao marksistu, ali ako zelis, ne smeta mi da razmotrimo svaki tvoj argument.

U postu #33 sam postavio pitanje: ko ce u firmi u kojoj radnici ucestvuju u podeli profita odluciti i izmeriti koliko je ucesce dizajnera, projektanta, u ostvarenom profitu?

Ako radnici ucestvuju u podeli profita, onda ce traziti i hteti da ucestvuju i u vodjenju posla - firme, fabrike, preduzeca. Da bi znali koliki je taj profit. A to - da vode firmu i posao - ne umeju. Price o tome kako su svi radnici su suplje reci. Dizajner nije radnik. Kao ni mnogi drugi.
Radnik si sve dotle dok pripadas masi, onom (vecinskom) delu zaposlenih, koji moraju da se udruzuju u sindikate, da bi ostvarikli neka prava. Strucnjaci, specijalisti, ljudi sa posebnim znanjima (kao dizajner i druge profesije) nisu radinici cim imaju mogucnost da ugovaraju iznos svoje zarade sa poslodavcem. Drugim recima - ne rade za dnevnicu. Oni su u poziciji da postavljaju sami za sebe neke uslve, i da biraju posao na kome ce raditi. Sto je ta specijalnost (znanje) vece, to su bolji uslovi koje ce dobiti. Koji radnik je u stanju da to proceni?

Zar ti nije nakaradna ideja da inzenjer koji vodi neki posao radnicimo odredjuje nacin rada, i propisuje postupke, kontrolise ih u tome, a oni (posto upravljju fabrikom) odlucuju - koliko njegov posao vredi? Iako o tome nemaju blage veze.

Ideja da je privatna svojina "kriva za sve" je - glupost.
Ideja o "klasnoj" borbi je - glupost.
Ideja da smo svi radnici je - glupost.
Ideja da radnici upravljju firmom je - glupost.

Pa upravljali su? Od '45. su imali i preduzeca, i drzavu, i sve.
I - sta su napravili?

Znoj radnika - ma idi...

Poslednju izmenu radio/la Honest liar: 22.11.2007 u 09:57 PM.
Honest liar nije na forumu   Odgovori sa citatom
Marketing: