|
|
|
|
|
|
Kao sto si i sam rekao pruza odgovore ali ne njihovu ispravnost.  |
|
|
|
|
Nadam se da obojica mislimo na religiju
|
|
|
|
|
|
Evo ti jedan najbanalniji primer, neko se postavlja kao metalac, neko kao panker, reper, fencer. Nebitno. Da li smo to mi? Nismo tako nazivamo neku grupaciju. |
|
|
|
|
To i jesu grupacije. Nazivi odredjenih grupacija. Svaki covek je unikatan i poseban na svojstven nacin, te grupacije postoje da bi se videle neke zajednicke slicnosti
|
|
|
|
|
|
Za sta ziveti, cemu se posvetiti? |
|
|
|
|
Tim pitanjem su filozofi hiljadama godina lupali glavu. Niko nije dosao do konacnog odgovora, a verujem i da nece. (jea, rekao sam 'verujem')
|
|
|
|
|
|
Zato se mnogi od nas i pitaju da li ide nesto posle toga, a na to religije pruzaju odgovor. Jedna kaze ovo druga ono. Ja po pitanju tog odgovora ne mogu da se oslonim na nauku, niti moze iko. Znam da moram da verujem u nesto ali necu da zavaram sebe knjigama koji drugi pisu niti onim sto ne daje odgovor na pitanja koja me muce. |
|
|
|
|
Religije pruzaju odgovor? Pa jeste, kad nekog pitas koliko je 2 i 2, a on kaze 5.. i on je dao odgovor ;)
Btw, tim pitanjima se bavi filozofija. Mi mozemo filozofirati do kraja zivota, ali konacan odgovor je besmisleno ocekivati. Profesor fizike nam je jednom rekao: "Mozemo istrazivati, uciti, znati, ali na krajnje pitanje: "Zasto?", nikada necemo imati odgovor". Malo je prepotentno reci 'nikad', ali logicnijeg odgovora nema (a sto se tice tog pitanja, jedino ga logicki mozemo traziti).
Uostalom, koja religija nudi konacan odgovor na pitanje svrhe naseg postojanja? Think

Svrhu osobnog postojanja mozemo odredjivati sami za sebe. To nije konacan odgovor, cak, verovatno, daleko od onog koji zaista postoji (u sta sumnjam). Nekom je svrha postojanja uspesnost u karijeri, sportu, osnivanje porodice, unapredjivanje covecanstva, unazadjivanje covecanstva. S tim sto religija, potpuno dogmatski, iskljucuje te stvari, pa daje univerzalan odgovor preko Boga. Kada si vec spomenuo iluzione grupacije (metalce, repere itd..) jedna od njih je i vernici. S tim, sto predhodno navedene grupacije se prepoznaju po slicnosti u nekim sferama zivota, dok po religiji, svi MORAJU imati istu svrhu zivota (kompletnog).
Da se ne bi pravila zabuna u vezi ovog 'MORAJU', ne mislim na kompletno covecanstvo, nego na pripadnike grupacije vernika.
Namerno sam izostavio ateiste, posto se oni takodje ubrajaju u grupaciju gde su dodirne tacke 'pripadnika' u samo jednom aspektu: neverovanju u Boga.