|
|
|
|
|
|
|
cula sam i ja sve te teorije..mene samo zanima..ako je istina, zasto je neko opet nije ponovio? O_O |
|
|
|
|
Nije? Evo nekoliko uspesnih 'Apolo' misija posle misije 'Apolo 11':
Apollo 12 (Charles "Pete" Conrad, Jr., Richard F. Gordon, Jr., Alan L. Bean) ,14. novembra 1969. - Misija uspesna
Apollo 14. (Alan B. Shepard, Jr., Stuart A. Roosa, Edgar D. Mitchell),31 januar 1971. - Misija uspesna
Apollo 15 (David R. Scott, James B. Irwin, Alfred M. Worden),26.juli 1971. - Misija uspesna
Apollo 16 (John W. Young, Thomas K. Mattingly II, Charles M. Duke, Jr.),16.april 1972. - Misija uspesna
@Ivaan
Gledao sam i ja nedavno taj dokumentarac kod drugara.
Sto se tice viorenja zastave, rekao sam vec gore, a da udjem malo i u detalje. Zastava je zguzvana pre pakovanja da bi se dobio utisak viorenja. Ako ste primetili, kroz gornji deo zastave je provucena sipka (na izvlacenje), da bi se dobio efekat viorenja. No, u toku postavljanja zastave, gornja sipka se zaglavila, tako da je doslo doj jos vise (neplanirane) naboranosti.
A sad famozne senke. Ne znam gde si video da senke idu u razlicitim smerovima, mada da ima senki pod razlicitim uglovima, to stoji. Astronauti su se spustili za vreme jutra, kada je Sunce bilo nisko na horizontu. Zbog neravnosti tla, senke imaju razlicitu duzinu i ugao. Ali to se isto moze primetiti i na poljima prekrivenim snegom na Zemlji. Evo jedan brz primer: [media]http://www1.istockphoto.com/file_thumbview_approve/1126612/2/istockphoto_1126612_morning_shadows.jpg[/media]
Obratite paznju na senku drveta (gore desno) i senku brdasceta levo od drveta. A evo i Ruskog objasnjenja (slika): [media]http://www.skeptik.net/conspir/moon_pic/diffshdw.jpg[/media]
Ne znam zasto bi gravitacije uticala na otisak stopala.. Znam da su mnogi pricali da otisak ne moze ostati zbog toga sto nema vode na povrsini Meseca

No, treba znati da na mesecu postoji desetak cm tanak sloj fine prasine, na kojoj sasvim lako mogu ostati utisnuti tragovi. A jasnoca tragova (koja je isto dovodjena u pitanje) je posledica nemanja atmosfere. Tacnije, nema uticaja vetra, tako da zrnca prasine padaju ravno na dole, tako da i ne moze doci do erodovanja traga.
Sto se tice snimka koji su prikazali na dokumentarcu, dobija se utisak da ubrzanje od dva puta izgleda kao da je snimak nacinjen na Zemlji. No, ono sto su ti u dokumentarcu prevideli je pad iz kojeg su se dizali astronauti. pogledajte snimak: [media]http://www.youtube.com/watch?v=Ufs0mnE4Ocs[/media]
Jos uvek deluje kao da je nacinjen na Zemlji i ubrzan dva puta?
I btw, znas li kolika je radijacija na Mesecu, i kakve su skafandere koristili astronauti?
A Rusi.. Evo sta kaze Ruski astrolog o svemu ovome:
„Često mi postavljaju to pitanje”, kaže kosmonaut Vinogradov. „Ponovo tvrdim: Amerikanci su bili na Mesecu, a u to sumnjaju oni koji, izvinite, slabo poznaju zakone fizike... Oni su tamo bili šest puta, s Meseca su doneli 395 kilograma uzoraka koji se i sada analiziraju u laboratorijama. Lično sam u Alabami imao priliku da u rukavicama držim jedan uzorak s Meseca...”
Imao sam priliku da vidim, i video sam, kamen donesen sa Meseca, dok sam bio u Rusiji (
welcome - Muzej astronautike u Kalugi).