Pogledajte jednu poruku
Old 13.11.2007, 08:05 PM   #29
cuore_sportivo

cuore_sportivo's Avatar

Status: Diskutant
Korisnik od: 03.12.2006
Godine: 24

Citat: Autor citiranog posta Honest liar
View Post
Jovicaciric nije u pravu.

Jovice, umesto da gledas koliki je profit vlasnika kapitala, gledaj svoj posao i svoj interes. Pokusaj da ponudis trzistu ono sto najbolje mozes da prodas. Na taj nacin ces doci do vlastitog profita, i tako ce biti dobro i tebi a i svima. A to je sustina Smitove ideje.
Kratko i jasno. Zar iko ikome brani da ude "kapitalista"? Da, samo treba uloziti kapital i to je to. A sada - odakl ekapital za ulaganje?

Ko nema kapital - radi. Onaj ko je ulozio kapital u proizvodnju rizikuje cesto MNOGO vise od radnika - radnik moze da ostane bez posla i nadje drugi dok propali kapiotalista tesko da ce doci do kapitala vec mora da sa etiketom "propalog poslodavca" ide kod drugih da trazi posao.

I kako je vazda bilo - potencijalni prinos se krece u itom pravcu kao potencijalni rizik. Onaj ko vise rizikuje, na kraju ako dodje do zarade vise i zaradi!

Ja razumem da su neki od vas ogorceni, da smatraju da su malo placeni, da zasluzuju vise... I ja smatram da sam shodno poslu koji obavljam lose placen mada sam svestan da sam za drustvene prilike u zemlji izuzetno placen. Sve zavisi od toga kako se postavi. Ali u svakom slucaju nikada mi nece biti krivo kada vidim isplacenu vioku dividendu ili da je kompanija u kojoj radim povecala profit, duplirala ga... Ja od toga sto ce vlasnici manje zaraditi nemam nista - samo ako oni vise zarade mogu da ocekujem da cu i ja vise dobiti (sto slozicu se u Srbiji bas i nije slucaj).
cuore_sportivo je trenutno na forumu   Odgovori sa citatom