Primetio sam na jednoj temi da je ovo pitanje dotaknuto, pa sam smatrao da treba da se razradi malo.
Zadnjih godina (verovatno pod uticajem interneta) je pocelo nasiroko da se prica o teoriji zavere oko americkog spustanja na Mesec. Da krenemo od pocetka.
Hladni rat je poceo nakon drugog svetskog rata 1945 godine. To je bio pocetak najzaostrenijih odnosa izmedju najmocnijih sila tog doba: SAD i SSSR. Naime, to je bio rat vodjen iz politickih ciljeva, rat bez oruzja. Optuzivanja su postojala sa obe strane - komunizam, imperijalizam, Kuba itd.. Ovde se ogranicavamo na verovatno jedinu pozitivnu stranu tog hladnog rata - tehnicka dostignuca.
Taj tehnoloski rat je zvanicno poceo nakon sto je SSSR u svemir poslao prvi vestacki satelit - Sputnjik. Zatim sledi jos jedna 'bomba' od strane SSSR-a, a to je slanje Gagarina u orbitu 1961 godine. Nakon toga Kenedi najavljuje coveka na Mesecu.
SAD zapocinje taj pokusaj 'Apolo' programom. Smisao tog programa je omogucavanje coveku da se bezbedno spusti na povrsinu Meseca, kao i da se bezbedno vrati na Zemlju. Nakon nekoliko neuspesnih misija sa ljudskom posadom, 20. 07. 1969 godine, 'Apolo 11' se, sa troclanom posadom, spustio na povrsinu Meseca. Kamere su to pratile i milioni ljudi su imali priliku da posmatraju to spustanje.
To je, u astronautickom smislu, bio kraj hladnog rata. Rusi zbog neuspeha na tom polju, povlace svoje 'trupe' iz javnostii opredeljuju se za 'tajni rad'.
Teorija zavere stupa na snagu kada pojedini ljudi (obicno novinari) pokusavaju da ospore spustanje na Mesec na osnovu video snimka i slika nacinjenih na nasem jedinom prirodnom satelitu.
Da ne bih previse ulazio u to sta su pojedini kriticari iznosili kao dokaze, nadam se da ce se naci oni koji ce to napisati, samo cu napisati da sam protiv te teorije zavere. Smatram da ni jedni od tih dokaza nisu verodostojni,a NASA je vec pobila gomilu 'cinjenica' koje su ukazivale na 'laznu sliku' sletanja na Mesec.
Pristalice teorije zavere, let`s play