Pogledajte jednu poruku
Old 13.11.2007, 09:31 AM   #52
xerox

xerox's Avatar

Status: Diskutant
Korisnik od: 18.05.2007
Pošaljite poruku pomoću MSN-a korisniku xerox

Citat: Autor citiranog posta umorni
View Post
Ja nisam Hrvat iz Srbije, ali, nije u tome poenta.

Da bi se do razmene stanovništva i dobara uopšte i došlo, moraju se stvoriti određeni preduslovi, koji u ovom slučaju nisu stvoreni - pre svega mislim na mirno rešavanje spora, zatim, postojanje volje u stanovništvu koje je predmet "razmene", sporazum država koje će to učiniti, monitoring MZ, i još ponešto...

Ništa od toga ovde nije bio slučaj, tako da se o nekoj "razmeni" i ne može govoriti, već samo o proterivanju. Obostranom. A metode kojima se ono činilo ne mogu promeniti kvalifikaciju dela, jer je se u oba slučaja to dešavalo bez dobrovoljnog pristanka stanovništva, bez postojanja sporazuma između dve države, i bez monitoringa MZ.

A, pravdanje jednog drugim, je izjednačavanje "nas" i njih.
evo umorni, i moj odgovor na to, da ne kazesh ponovo kako ne chitam:

"ti izgleda zivish u dembeliji. koji mirni preduslovi za postizanje ugovora o razmeni dobara? u hrvatskoj su srbi osudjeni na linch, i beze glavom bez obzira a ti prichash kao da se radi o idealnom vejnovom svetu!
obostrano proterivanje nije postojalao a ti prichaj shta hocesh.
jedino se moze govoriti o strahu hrvata u vojvodini, da im se ne desi slichna situacija koja je zadesila srbe (koja se nije desila) jer naravno, sukob podrazumeva lanchanu reakciju.
ne znam da li ti je poznato da su hrvati u vojvodini, konkretno u golubnicima, beshkoj, starom slankamenu, hrtkovcima bili spremni da dochekaju hrvatsku vlast, jer je tudjman obecao da ce piti kafu u zemunu za dochek '92 god."

shto se tiche hrvata, koji su bez svoje volje zamenili imanja, mislim da ih se moze nabrojati na prste jedne ruke. toliko o proterivanju.
izmedju ostalog, za stvari o kojima pricahsh, sudi se sheshelju u hagu. posle sudjenja cemo videti da li je bilo planskog proterivanja kao shto su to radili hrvati, ili ne. nemoj da si nestrpljiv.