|
Citat: Autor citiranog posta dollar |
|
|
|
|
|
Moje misljenje je da, i u slucaju pronalazenja gena za inteligenciju, na njega ne mogu uticati geni odgovorni za boju koze. Samim tim, ovo se ne moze uzeti kao naucna cinjenica, nego samo kao razmisljanje naucnika.  |
|
|
|
|
Niko ne kaze da gen za boju koze uzrokuje drugaciju inteligenciju, nego se zajedno nasledjuju. Na primer, odredjena vrsta psa ima istovremeno specifican karakter (inteligenciju, itd) i specificnu saru na repu na osnovu koje mi kazemo da je to tai ta vrsta psa. Nije ta sara na repu uzrok tih karakternih posebnosti psa, nego se samo zajedno nasledjuju.
Boja koze i geni za inteligenciju se samo nasledjuju zajedno, i to mozda ne zajedno na isom hromozomu, nego u istoj populaciji postoje mozda na sasvim razlicitim horomozomima.
Kako medju crncima Afrike postoji nekoliko genetski razlicitih populacija, verovatno jedna od njih ima nizu inteligenciju u odnosu na posecan ljudski rod, a neka mozda ima i visu, ali je mozda zastuoljenija ova sto ima nizu inteligenciju. No, mislim da kod crnaca nije problem sama sirova inteligencija, nego njena niska upotrebljivost koja je posledica nekih drugih naslednih faktora koji je opterecuju sa odredjenim karakternim iskusenjima. No, to je bolje sto je tako, jer covek lako moze da menja svoj karakter, a inteligenciju jako tesko.
Mislim da znatan procenat crnaca ima slucan karakteroloski problem koji mi ovde na Balkanu imamo, pa kada se covek prepusta da njime vlada genetika, onda dolazi do izrazaja kroz neodgovorno ponasanje, primitivizam, itd.
Inace, mislim i da kod belacke populacije postoje velike razlike u inteligenciji unutar nje same. Ali, opet, motivi koji coveka pokrecu su vazniji od inteligencije, jer od njih zavisi iskoristljivost same inteligencije. Imas coveka koji je na primer nervozan, jer je opterecen strastima ili velikim gordim Egom. On ne moze da vlada sobom, pa sta mu vredi prirodno visoka pamet, a imas stalozenog, disciplinovanog coveka koji nije mnogo po prirodi pametan, ali je sposoban sobom da vlada i naravno da je veca korist od njegove niske pameti, nego visoke inteligencije prethodnog divljaka.