|
|
|
|
|
|
|
O hriscanstvu pricam tamo gde je ono tema. Ovde nije. |
|
|
|
|
Nije, ali bitno je da malo napravish paralelu kako bi ovo bolje obrazlozio. Bar je to neki moj nachin. Htela sam samo da pokazem kako ni u nashoj (a i ja sam hrishcanka) nije sve idealno.
|
Citat: |
|
|
|
|
Iza toga ide nastavak, koji si izostavila - nevernike treba istrebiti...
I ponovo istu stvar radis: u prici o muhamedanstvu/islamu trazis stalno da se pominje i hriscanstvo. Inace si u pravu, bilo je krstaskih ratova, i nigde nisam napisao da te ratove odobravam. Samo, oni su bilo pre 700 godina?
Mada nesto sad mislim: ako im je cilj bio oslobadjanje Hristovog groba, to ipak nije isto kao i istrebljenje svih koji nisu muslimani? Ideja islama je da se svi muslimani na svetu ujedine pod Muhamedovim barjakom, posto istrebe nevernike i islam pobedi. |
|
|
|
|
Oslobadjanje Hristovog groba je bio samo izgovor. Da je to istina ne bi 1204. god osvojili Carigrad (koji je, chisto da napomenem, bio prestonica pravoslavne vere - znachi hriscanski grad), opljachkali ga i drzali pod svojom vlashcu do 1261.god. Krstashki ratovi su bili samo bedan izgovor da bi evropski plemici doshli do para preko tudje krvi. I apsolutno ih ne odobravam.
|
|
|
|
|
Rat ima za cilj ubijanje i istrebljenje (u ovom slucaju nevernika) |
|
|
|
|
Ne uvek... Za izbijanje rata postoji milion razloga da izbije...
|
|
|
|
|
Slazem se da dzihad moze da se oceni kao zloupotreba vere, samo se ne secam da je tu ocenu neko od muslimana do sada dao.
A nije mi jasno - da li ti pobijas postojanje dzihada? Da li sveti rat postoji, po kuranu, ili ne? |
|
|
|
|
Ne, apsolutno ne pobijam postojanje dzihada. Samo sam rekla da u Koranu postoji dosta sura, ajeta koji se mogu na razne nachine protumachiti - zloupotreba vere... Nigde ne pishe "Ubijajte nevernike, istrebite ih"
|
|
|
|
|
Arapski doprinos "mnogim naukama"?!
Da li bi me mozda podsetila? Meni nesto nije poznat. Ni iz antickog doba, ni iz srednjeg veka. A ni danas. |
|
|
|
|
Dali su veliki doprinos npr. medicini. Verovatno si chuo za Ibn Sinu ili Avicenu, kako ga na zapadu zovu. Iz njegovih knjiga su zapadni lekari dosta dugo uchili. On je bio i veliki filozof i koliko se secam dosta je prouchvao Aristotela, kog srednjevekovni sholastichari nisu ni smeli da chitaju i chije su uchenje izvrnuli zbog velikog pritiska crkve.
Shto se joh tiche medicine.. U Persiji je josh u IX, X veku postojala neka visoka shkola, fakultet gde se izuchavala medicina. U to isto vreme npr. Engleskom su krstarili ljudi koji su se nazivali vidarima i koji su bili pola cirkuski zabavljachi (nekom tachkom - npr. zongliranje- su privlachili ljude pa ih lechili).