Pogledajte jednu poruku
Old 01.11.2007, 03:11 PM   #59
Honest liar

Honest liar's Avatar

Status: Diskutant
Korisnik od: 11.05.2007

Rebeka stavlja neke primedbe sa kojima se ne slazem:

*
... islam uci da postoji bog, koji je stvorio sve (samo ne uci ko je stvorio njega) - kao i druge (mooteisticke) religije...

Da li je sada jasnije sta sam hteo? Samo sam promenio redosled reci, to je potpuno ista recenica. Ne znam zasto je nisi razumela? Tacno je da nije samo islam takav, ali ne znam zasto bi u prici o islamu bilo vazno stalno odrzavati ravnotezu sa drugim religijama? O hriscanstvu pricam tamo gde je ono tema. Ovde nije.

*
Tamo gde je islam preuzeo i svetovnu vlast, gde ucestviuje u upravljanju drzavom, primenjuje se serijatsko pravo (vec sam to opisao). Taj pravni i drustveni sistem je sve pre nego napredan. To nije vezano za materijalno stanje, te zemlje mogu biti i bogate.
Zbog nafte, kao Saudijska Arabija, ili ekonomije (pre geografskog polozaja i slicnih okolnosti) kao Malezija, ali ja govorim o drustvenim odnosima. Da nije Iran model za uredjenje odnosa u drzavi? Ili Avganistan, sa talibanima? Ili Indonezija i Pakistan.
Koliko je meni poznato, jedino je u Egiptu i Turskoj vlast potpuno odvojena od vere. Egipat od vremena Nasera, a Turska od Kemala Mustafe. Ali, bas su u ovim zemljama snazni fundamentalisticki pokreti, koji se bore za veci uticaj religije (citaj: muslimanskih verskih vodja) na politicko upravljanje zemljom.

*
Napisao sam:

...(za islam) Ateisti ne postoje, i ne razlikuju se od drugih veroispovesti - svi su nevernici...

Iza toga ide nastavak, koji si izostavila - nevernike treba istrebiti...
I ponovo istu stvar radis: u prici o muhamedanstvu/islamu trazis stalno da se pominje i hriscanstvo. Inace si u pravu, bilo je krstaskih ratova, i nigde nisam napisao da te ratove odobravam. Samo, oni su bilo pre 700 godina?
Mada nesto sad mislim: ako im je cilj bio oslobadjanje Hristovog groba, to ipak nije isto kao i istrebljenje svih koji nisu muslimani? Ideja islama je da se svi muslimani na svetu ujedine pod Muhamedovim barjakom, posto istrebe nevernike i islam pobedi.

*
Izvini, ali rat za odbranu vere nije isto sto i osnivanje sekte. Rat ima za cilj ubijanje i istrebljenje (u ovom slucaju nevernika), a sekta je sasvim drugo. Cak i meni, ateisti.
Slazem se da dzihad moze da se oceni kao zloupotreba vere, samo se ne secam da je tu ocenu neko od muslimana do sada dao.
A nije mi jasno - da li ti pobijas postojanje dzihada? Da li sveti rat postoji, po kuranu, ili ne?
Jevandjelja sam citao. Ne bas svojom voljom - bilo mi je potrebno. I ne secam se da je i jedan od cetvorice pisao o istrebljenju nevernika ili svetom ratu.

*
Arapski doprinos "mnogim naukama"?!
Da li bi me mozda podsetila? Meni nesto nije poznat. Ni iz antickog doba, ni iz srednjeg veka. A ni danas.