Pogledajte jednu poruku
Old 01.11.2007, 02:55 PM   #1
Brizak

Brizak's Avatar

Status: Diskutant
Korisnik od: 08.09.2007
Default Roman Spirala Saha Oskara Frajzingera

Nakon vise od dvadeset godina jedan švajcarski pisac preveden na naš jezik.

PREDGOVOR

Još kao dete sam sa svojim roditeljima putovala kroz Sovjetski Savez, uzduž i popreko.
U Alma Ati, prestonici Kazahstana, bila je moja kolevka, u Ukrajini sam odrasla.
Mnogostranost ove imperije koju je razneo vetar istorije uvek me je iznova fascinirala i iznenađivala.. Beskrajna prostranstva, divlja snaga ruske prirode, ekstremna klima između tajge i Hindukuša neizbrisivo će se urezati u svakog ko je tamo ikad živeo. I ljudi koje sam sretala i upoznavala u različitim gradovima Rusije uglavnom su bili neverovatno jaki i veoma srdačni, delom i tajnoviti i neuračunljivi.
Ruska duša je oduvek predstavljala zagonetku.
Mnogi pisci koji su pokušali da u svojim delima dokuče ovu tajnu i izraze je morali su da priznaju svoj poraz.
Kada sam prvi put bacila pogled na rukopis „Spirala šaha“, odmah sam znala da će lektira ovog dela predstavljati jedno fascinantno i dubokosežno putovanje. Da, ovaj tekst probudio je u meni veliku radoznalost i istovremeno duboku nostalgiju.
Znala sam da je pisac, Oskar Frajzinger, Švajcarac i pre svega da on nikada u svom životu nije bio u Rusiji. Zamislite onda moje iznenađenje kada sam u ovoj knjizi prepoznala do tančina opisanu atmosferu i onu posebnu magiju Rusije koju sam sama doživela.
Likovi koji se javljaju u „Spirali šaha“ jesu delom krajnje kompleksni i upravo iz tog razloga tajnoviti i fascinantni, kao što je to slučaj sa većinom Rusa. Ponekad sam morala da čitam između redova, kako ne bih propustila ništa od višeslojevitosti i dubine prikaza.
Oduševila su me potresna ljubavna priča između Maše i Vladimira, usamljenost kolektiviste Gagarina koji je uzaludno hteo da poboljša svet i napokon sama igra šaha oko koje se u ovom romanu sve vrti i koja se pretvara u simbol, u sveobuhvatnu formulu za istoriju čovečanstva.
Sigurna sam da će svi čitaoci ove knjige podeliti moju fascinaciju i radovati se dok budu istraživali tajne ovog jedinstvenog književnog dela.
Pred njima se nalazi napeto i uzbudljivo putovanje kroz jedan od najokrutnijih perioda ruske istorije.
Želim im poučnu Odiseju iza gvozdene zavese.

Ina Enc-Karpova

..: LEGENDA :..
online knjizara - www.knjizara.com - www.knjizara.co.yu
Brizak nije na forumu   Odgovori sa citatom
Marketing: