Tema: Tito
Pogledajte jednu poruku
Old 29.10.2007, 01:32 AM   #206
Honest liar

Honest liar's Avatar

Status: Diskutant
Korisnik od: 11.05.2007

Gluvom ne vredi pricati, kao sto ni slepom ne vredi pisati.
Tako je i sa vama, na ovoj temi.
Ako ga volite, vasa stvar. Ja ga ne volim, ali ga i ne mrzim.
Ali to nije problem - problem je sto mu pripisujete ono sto ne ide uz njega.

On nije bio krvolok. Nije istina da je ovde bilo toliko ubijanja ui straha.
Nije bio sladak, to stoji. Ali treba pogledati kako je bilo u drugim komunistickim zemljama.

Nije njega bilo ni mnogo brige za narod. Medjutim, vremenom je popustala cvstina sistema, liberalizovao se. Cini mi se da se ucio i on, i prilagodjavao okolnostima.

Od svih kvaliteta koje mu pripsujete, najveci niste ni pomenuli.
To je izuzetna sposobnost da shvati okruzenje i da se prilagodi. Bio je majstor da ono sto mora da uradi predstavi kao narodnu volju i interes. Mada sa tim nije bilo nikakve veze.

Ono drugo, sto je Dusan rekao je - tacno.
On je izmislio Makedoniju i kao naciju i kao drzavu. Prelistajte malo istoriju, makedonci nisu imali nameru da se bore protiv okupacije. Njih je Tempo pokrenuo, i to na jedvite jade.
Tito je izmislio i Bosnu kao drzavu.
Medju Arnautima je uvek imao svoje miljenike, dao ima autonomiju, ali su oni demonstrirali i protiv njega. Taj problem nije umeo da resi.
Shoku Tito je Izmislio i glupost koju je nazvao bratstvo i jedinstvo.
Trt! Bas je bilo i jedno i drugo.

Sve skupa, jako dobro je iskoristio okolnosti, i umeo da im se prilagodi.
Rusi su bilo bogovi odmah posle rata. Sve dok nisu njemu zapretili. Kad se to desilo,postao je drzavni i narodni interes da im se suprotstavimo! Pa se sveukupna politika najednom, preko noci sasvim izmenila! Dotad je bilo sve kao kod Rusa, a onda najednom ko je za njih - drzavni neprijatelj. Naravno, nastradali su gluplji. Oni koji nisu umeli da precute, koji nisu osetili o cemu se radi.

Koliko su valjale stvari koje je uradio - pa onoliko koliko su ga nadzivele. Napravio je drzavu za jednokratnu upotrebu. Drzi vodu, dok mastori odu. A kad je otisao, to sto je ostalo razgrabili su njegovi puleni i ucenici. Nije Milosevic ucio zanat ni u Americi ni u Rusiji.

Ali, ponovicu: proci ce punio godina dok opet neko odavde ne bude u stanju da otvori toloko vrata u svetu, kao sto je on uspeo.
Ja mislim da ga je pratila (licna) sreca u zivotu.