|
Citat: Autor citiranog posta UNICORN |
|
|
|
|
|
Aj molim te, objasni mi, koji je to reptil, presao iz tog stanja u sisare? |
|
|
|
|
Dugo te nije bilo. Nedostajale su mi diskusije

Ne znam na koje "TO"stanje mislis, i ne znam kako da objasnim 'koji' reptil. To mogu da ti kazem, kao i da kazem zasto

Razvoj od reptila do sisara je tekao kroz nekoliko klasa: sinapsidi, terapsidi, monotremni sisari, sisari danas.
Njihova evolucija krece od primitivnog reptiloida (znaci ne direktno od razvijenog reptila!) Hylonomusa, zatim slede Proteoclepsydrops i Clepsydrops (kod kojih dolazi do menjanja lobanje), Archaeothyris (dolazi do nastavka menjanja lobanje i do pojave razlicitih vrsta zuba, razvija se kost kuka, mada spolja gotovo istovetan vodozemcu), zatim Hapatodus (snaznija vilica, kicma postaje slicna sisaru, mada i dalje ima karakteristike vodozemca), Sphenacodon (nastavlja se razvoj lobanje, dolazi do ocigledne razlike u zubima), zatim Biarmosuchi (terapsid, gornja vilica i lobanja se spajaju), Procynosuchus (predpostavlja se da je prvi sisar, vilicne kosti se smanjuju, obrazuju se bubne opne, kicma postaje gotovo kao u sisara), Trinaxodon (jedna kost donje vilice, veza lobanje i kicme je izmedju sisara i reptila, obrazuju se rameni misici), Cynognathus (izraziti razvoj vilice i zuba, postoje sisarski i reptilski vilicni zglob, udovi idu pravo ispod tela, pojava krzna), itd..
Da nastavim? Hoces detaljnije period kada je koja od ovih vrsta zivela, tacne karakteristike svake vrste i sl?