@Bezlicni
Pa ti rece da kazem sta se smatra pod teorijom evolucije
|
|
|
|
|
|
Nece genetski materijal sam od sebe da se menja, mora nekako da bude rekonstruisan. Nov genetski materijal mora da bude stvoren nekako. U tome i jeste main topik, kako je stvoren?
Kako je neka zivotinja dobila nov genetski materijal? |
|
|
|
|
Od cega se sastoji DNK znas. Kada bi ga napisali slovima (znaci A-adenin, G-guanin, C-citozin, T-timin) izgledao bi ovako: AGTTCATGCAAATG itd.. (posto ne znam tacno kako idu, ubacicu ovako nabacana slova

). E sad, ti imas i odredjen niz u tom DNK koji se naziva gen. Kako se kopira DNK: Prvo se lanac razdvaja na dva dela, jedan deo se kopira u RNK (ribonukleinska kiselina), koji je zaduzen za pravljenje proteina. Zatim sledi to da ribozom 'cita' RNK i pravi protein. Protein je slican DNK, samo sto umesto cetiri baze oni ih imaju 20 - amino kiseline. Ne mogu odugovlaciti zasto (shvatite me molim Vas

), ali u RNK tri baze oznacavaju po jednu amino kiselinu u sledecem proteinu koji nastaje.
E sad uzmes da imas neki kratak gen (od 21 slova (ovo je primer, jer su proteini daleko veci od ovoga)), on se prevodi u RNK, pri cemu se timin menja u uracilom (znaci dolazi do izmene samo jednog slova). Potom ga RNK prevodi u amino kiseline (znaci deli ga na po 3 baze). Ne znam napamet amino kiseline, ali uglavno znam da su zadnja tri slovna znaka UAG, koji prestavlja prestanak dalje sinteze proteina.
Kad se celija deli, DNK se kopira. Posto se DNK ne moze kopirati savrseno, dolazi do pgresnog citanja genetskog koda (retko, ali dolazi). Rekao sam ranije (u jednoj od prehodnih poruka) na koji nacin moze doci do promene u genetskom kodu, ali sad recimo uzmes frameshift mutaciju, pri cemu dolazi do ne citanja samo jedne baze! Tako da izbacivanjem samo jedne baze, ceo sistem slova se pomera ulevo za po jedno mesto, a posto se cita po tri slova, dolazi do promene kompletnog genetskog koda, pri cemu se i UAG menja, tako da (ako se u RNK nalazi jos baza) dolazi do stvaranja jos amino kiselina u proteinu, tako da dolazi do kompletne promene genetskog koda.
Eto jedan od jednostavnih primera koji znam.
|
|
|
|
|
|
Nisi mi dao odgovor koji sam trazio, za objasnjenje danasnje teorije evolucije, t.j ja nisam bio dovoljno precizan. Treba mi kako danasnja teorija tvrdi da su se zivi organizmi razvili od samo pocetka. |
|
|
|
|
Moram te pitati nesto u vezi ovog (kao sto sam i od Unicorna morao da trazim direktno objasnjenje u vezi pitanja). Interesuje te nastanak prvog jednocelijskog organizma? Vidis, vec sam rekao da se tim ne bavi evolucija nego abiogeneza (cak i u predhodnoj poruci imas isto to napisano). Ili si mislio na dalji razvoj tog jednocelijskog organizma?
|
Citat: Autor citiranog posta Ivaan |
|
|
|
|
I posle neko kaze kako je Biblijski mit o nastanku coveka i celog sveta za 6 dana lakrdija |
|
|
|
|
Cemu ovakvi komentari? Ako ti nesto nije jasno: pitaj. Ja tebi mogu postaviti samo jedno pitanje u vezi tog stvaranja za 6 dana, a to je: Prvo je stvorena svetlost, u jednom od narednih dana Sunce i zvezde. Reci mi odakle svetlost na Zemlji bez izvora svetlosti? Bla..
Hocemo li da iznosimo cinjenice, bavimo se prirodnim zakonima ili..?
|
Citat: Autor citiranog posta Nedim76 |
|
|
|
|
Jos lepse i pametnije nisam procitao...odakle dolazi taj novi takozvani MATERIAL?
A to se danas svako pita, i ja i ti a i naucnici isto. |
|
|
|
|
Eto, i ti si dobio odgovor na najpametnije pitanje koje si procitao

A koji se to naucnik pita? Koji se to 'svi' pitaju to? Pa svaki geneticar zna odgovor na pitanje kako dolazi do stvaranja novog koda u DNK. Pa cak i oni koji su samo puki amateri u tome