Suvisno je u XXI veku govoriti o kolonijama. Mada o nekom vidu kolonijalizma iteako da. Mada ja vise volim da ga zovem "globalizacija". Ponovicu ponovo - komunizam JESTE zadnji stupanj razvoja covecanstva samo je pocetkom XX veka prerano pokusano sa promenom sistema. Kao sto ni robovlasnistvo nije tek tako ustupilo mesto feudalizmu (da podsetim neki oblik robovlasnistva je postojao u XIX veku u sada "najdemokratskijoj" drzavi - USA), i feudalizam kapitalizmu - tako se ni kapitalizam ne predaje bez borbe. Samo kazem - pogledajte Svedsku, Dansku, Norvesku - ako to nije socijalizam, ja ne znam sta jeste.
Ali da bi se do toga doslo - treba izvrsiti tranziciju u svesti ljudi (isto pogledati prethodne postove, da se ne ponavljam) kao i dostici odredjeni nivo drustvenog razvoja. Samo da kazem da je Norveska jedna od zemalja sa najvisim bruto nacionalnim dohotkom po glavi stanovnika, a i ostale su tu blizu. Zato se njima moze da imaju besplatno skolstvo i zdravstvo dok se nama u nasoj drzavi to nikako ne moze. Odnosno moze nam se - ali bez adekvatne usluge.
A to kako je kapitalista postao kapitalista - to je veoma interesantna stvar. Postoji nesto st se zove "prvobitna akumulacija kapitala" - i to je jedna osta grabaza. Ko je tada uspeo da ugrabi vise imao je vise i mogao je da uposljava one koji nisu imali. Dalje, sposobniji ljudi su usevali da proizvedu i zarade vise pa su u svojim manufakturama polako zaposljavali druge koji su ili probapadli ili nisu imali neki svoj "biznis"
Kod nas se desava ista stvar - samo na malo "moderniji" nacin. U toku devedesetih je bila opsta grabaza - i iz og haosa su se izrodili nasi "tajkuni". Sada hteli oni to da priznaju ili ne polako stvari dolaze na svoje - novac od onih koji imaju prelazi kod onih koji znaju (samo da kazem da je plata portfolio menadzera u Beogradu oko 6000 EUR, na mesecnom nivou). Zar ne mislite da ce neki od tih ljudi sa visokim primanjima kroz koju godinu otpoceti svoj posao i - zaposliti jos nekoga da radi za njih.
Na zapadu imamo dve vrste kapitalista (kriminalce i ostalu bagru ne racunam u tu grupu) - one koji su kapital nasledili od predaka i oni koji su stekli. Pogledajmo samo Sergeja Brina i Larija Pejdza (Google) koji su pre deset godina bili studenti a sada za njih radi armija od 13000 ljudi. Ne moze se reci da oni znaju najvise - ima ljudi koji nesumnjivo poseduju vece znanje od njih ali dobro su odigrali u pravom trenutku, iskoristili priliku koja im se ukazala i sada su - milijarderi. Zar ih treba kriviti zbog toga? Bill Gates - isto. Worren Buffet, Ingver Kampard... Znaci ne mozse se reci za te ljude da su "lopovi, kriminalci, hohstapleri" ali svako od njih ima neku "kvaku". I svi bogatasi se slazu u necemu - "ne pitajte me nikada kako sam zaradio prvi milion".
Moj prijatelj je covek koji je masinski inzenjer, veoma dobar u svom poslu. On je 1990. pokrenuo svoj biznis i sada uposljava 30-tak ljudi koji rade za njega. Patentirao je par svojih pronalazaka tako da proizvodi ono sto drugi ne rade. Ali kako je krenuo - prodao je kola i plac. Sigurno ima jos ljudi koji su u to vreme mogli da krenu isti takav posao - ali nisu imali hrabrosti da rizikuju, da daju otkaz, prodaju deo imovine i krenu..
Kapitalisti nastaju i na takav nacin - a to sto je u Srbiji svako ko ima para automatski "lopov" to je druga prica i u to ne bih da zalazim.
Poslednju izmenu radio/la cuore_sportivo: 17.10.2007 u 09:24 PM.
Razlog: pravopisna greska, ispravljena thanx to Mr Hyde.
|