Pogledajte jednu poruku
Old 17.10.2007, 06:58 AM   #2
Aenima

Aenima's Avatar

Status: Diskutant
Korisnik od: 11.10.2006

Citat:
Dakle, nakon sto se politicka scena u Srbiji nasla u toj situaciji, da im je bila potrebna pomoc, kako bi se konacno raskrstilo sa Milosevicem, pokojni Djindjic je redovno spominjao SPC, kao "vrednost koje se treba setiti" (Mozes to pronaci u njegovim govorima).

Uz to, imamo situaciju, da se cela jedna nacija budi iz visegodisnjeg komunistickog sna, tako da sada naprasno, sva ona rulja, koja je nekada ljubila noge Marshalu Titu, cisto kako bi se iskupila u svojim ocima, a i "ispred Boga", odlazi nazad u crkvu i pocinje sa klanjanjem, padanjem na pod, ljubljenjem "svetog crkvenog poda". Znaci, u SPC-u trenutno imas vise extremista, versko-politickih, nego u celokupnom regionu.

Iscupavsi se iz jedne totalitarne vrste vladavine (komunizam), svi ti ljudi, naviknuti od malih nogu na totalitarne ustanove, hrle u crkvu, noseci sa sobom svoja politicka ubedjenja, koja jednostavno ne mozes tek tako da uklonis i bacis, a sa druge strane, ocajnicki trazeci izgovor za sebe, postaju ultra-hard-core-najcrnji-vernici, koji nastupaju agresivno, i to svesno.
Moj post sa ove teme:
Crkva - Pozitivno ili negativno?

Citat:
Ili ste od onih sto veruju iz.. recimo pomodarstva, nose krst na lancu a ne umeju da se prekrste, ponasaju se nekad gore od samih satanista,..?
Pre svega, smeta mi sto se pojam "satanista" tako olako koristi. Satanista nema veze sa Sotonom, bilo bi dobro kada bi to konacno rasclanili, nego je to "vera da je covek Bog" (Deus est homo).

A o tom pomodarstvu, koje spominjes, sam gore napisala par reci. Cisto licemerje, po meni, pokusaj da se iscupaju za neke ranije greske.

Sto se tice "ponasanja goreg od samih satanita", tu ne mora covek nista da radi nego da procita deo foruma pod nazivom "aktuelnosti / crna hronika". Oni, koji brane crkvu i Boga, koje neki navodno napadaju, a oni ne umeju da rasclane, su bas ti, koji po gore spomenutim temama propagiraju nabijanje na kolac, gulenje koze, spaljivanje na lomaci, ubijanje, smrtnu kaznu, ceo arsenal smrtnosnih poduhvata prema drugom coveku.

E sada, ako sam ja antihrist i satanista, sto mi je vise puta prebaceno jer jasno i glasno kazem sta mislim o licemernim vernicima i jos licemernijim verskim vodjama, onda cu to biti, ali cu se i kao i do sada zalagati za ono, sto bi bas ti "veliki vernici" trebali da postuju: protiv smrtne kazne, protiv ubistva drugog coveka, protiv drakonskih kazni zbog prestupa.

Bas me zanima koji se ovde "vernik" drzi one Biblijske: "Ko tebe kamenom, ti njega hlebom". Ovde se "vernici" (crkvenjaci) drze one "stare srpske": "Ko tebe kamenom, ti njega na kolac / na elektricnu stolicu / na lomacu / ti njemu metak u celo / ti njega iskasapi".

Dakle, ostacu, po vama, "verski disident", ali cu sacuvati ono ljudsko u sebi. Ne zelim da budem takav "vernik", koji zeli smrt drugim ljudima i nevernicima (druge veroispovesti).

Poslednju izmenu radio/la Aenima: 17.10.2007 u 07:04 AM.
Aenima nije na forumu   Odgovori sa citatom