Rasla sam u kuci oficira, u Titovo vreme. Kada su neki tajno slavili isti taj oficir me je vodio kod bake na slave, i ista ta baka me je za Badnje vece, Sv. Savu i Vrbicu vodila u crkvu. Ovde, na svakom koraku vidjam crkve drugih vera (a ima ih mali milion razlicitih) i razlikuju se, veeoooma, posebno u onim siromasnijim krajevima- crkvom nazivaju i obican podrum, stracaru, rusevinu...zakace ili okrece krst iznad vrata, napune jednu prostoriju stolicama na rasklapanje i drze propovedi (pokusacu neku i da fotografisem) i tu se mole Bogu.. istom Bogu kao i oni u bogatijim krajevima, ukljucujuci Pravoslavce, ovde... da se vratim tim "nasim" crkvama.
Kako izgleda nedelja u SPC u dijaspori? Retko idem, sve redje.. udahnem duboko ispred ulaznih vrata, prekrstim se i udjem. I tu odmah sevnu butine zbog minica ili guzovi ocrtani od preuskih pantalona, goli stomacici, sminka koje uvek ima previse, vrlo cesto i kikot.. tako se "nasa" omladina ponasa nedeljom u crkvi. Svaka cast sto su naucili srpski jezik (uglavnom u nedeljnoj skoli posle sluzbe) ili sto su aktivni u folklornoj grupi koja je u sastavu crkve. Ne moze se bolje ni ocekivati, s obizrom da ocevi uglavnom ne docekaju kraj sluzbe, nego vec pre 12 sede u zadimljenim pomocnim prostorijama koje su u sastavu crkve (uglavnom u podrumu) uz casicu rakije ili majke kojima je najbitnije sta ce je koja tog dana obukla, ili donela za zajednicki rucak.. Pored svega toga, ne moram da naglasavam da su u istim tim prostorijama psovke veoma cesto mogu cuti..i ovo nije obavezno, ne mora da znaci da je svuda tako.. ali mogu vam reci da zadnjih deceniju i po bosanski akcenat preovladava u SPC. Naravno, SPC je puno pomogla i njima i Srbima iz Hrvatske, sa Kosova.. i razumem da im svojim clanstvom zele da vrate to sto su pomognuti kada su ovde izbegli, kada nisu imali ni kasiku, ni tanjir, ni krevet..
Neka se niko ne nadje uvredjen ovim postom, ne pisem na osnovu "rekla-kazala", vec iz licnog iskustva i vidjenja... onako kako ja vidim SPC ovde gde jesam. Kako je sada tamo preko - ne znam, zelim da u secanju zadrzim ono lepo sto nosim iz detinjstva, jer nazalost
vremena se menjaju, ljudi se menjaju.. samim tim i crkva - "vernici" je menjaju!
Interesantno da sam nedavno naletela na ovaj citat (sa kojim se potpuno slazem) i koji ukratko oslikava bas ono o cemu sam pisala:
|
Citat: |
|
|
|
|
...... I danas kada gledam sta se sve sa bozijim imenom na usnama u ovoj zemlji radi.. kakvi su zlocinci prigrljeni crkvi, i kako se niko od vas koji ste juce postali vernici, nije zamislio nad uzasima koji se vrse u ime "nebeskog naroda" i za nebeski narod.. i u ime Boga na koga se pozivate, muka mi je.. Bog, ako ga ima, ne mari za pune crkve kad snima televizija.. I taj vas post.. Jedi sta hoces, ali se uzdrzavaj od zlih reci, zlih misli i zlih dela... Onda si covek, i bas me briga koje si vere. |
|
|
|
|