Zasto ste tako iskljucivi u ovim raspravama?
I kad postavite pitanje, zasto u odgovoru ne pokusate da pronadjete i razumete sadrzaj?
Ali hajde, posto Aenima zeli odgovore tipa kviza - da ili ne, da joj ispunim zelju:
Prvo, bio je ubedjeni i dozivotni sledbenik jedne propale (politicke, ekonomske, socioloske) ideje i pokreta - komunizma. Sa svom halabukom koju je podigao, taj pokret je umro u veku u kome je i rodjen - nije izdrzao probu vremena.
Drugo, kao politicar i neprikosnoveni vodja jedne zemlje, prihvatio se posla koji nije sam ni zapoceo ni smislio - da odrzi u zivotu jedinstvenu drzavu Juznih slovena. A ta drzava je bila mrtvorodjence jos 1918.
Da li je on ubijao?
Bio je rat. Zemlja je bila okupirana. Mozda taj rat nije vodjen kako je trebalo, sad je lako nalaziti mane. Ali, od prvog dana je bi antifasista? Niko drugi nije pozvao narod na otpor okupatoru, jedini su bili komunisti (kakvi god da su)!
Ako mislite da je to bilo lako i jednostavno, setite se zbrke 1999.
A to je trajalo manje meseci nego sto je II rat trajao godina. I jos nije bilo ni okupacije.
I na kraju II rata je Jugoslavija bila na strani pobednika.
Jete, spasao je Hrvatsku. A zar to isto nije ucinio i Aleksandar, 1918?
Izmislio je Bosance i Makedonce. Izmislio glupost koju je zvao "bratstvo i jedinstvo"
Mislim, takodje, da je zlonamerna glupost - kako je ubijano ako se slavila slava.
Dalje, mislim da je zivot u njegovo doba u nekim stvarima bio tezi nego danas.
A u nekim stvarima laksi nego danas.
O Golom otoku je prosuto puno reci ovde. A skoro ni jedna o lomu koji je prethodio otoku? Ovim ne mislim nikoga da opravdam, samo pokusavam da sagledam okolnosti u kojima se nesto odigra.
Mislim da nije bio ubica.
Mislim da nije bio ni idealan vladar (ako takav moze da postoji).
Mislim da je ostavio iza sebe trulu drzavu.
Mislim da jos puno, puno godina (generacija) jedna zemlja sa Balkana nece imati lidera koga toliko i tako poznaje ceo svet - kao sto je znao njega.
Ukupna ocena - izvedite je sami, ipak.