Status: Moderatorka
Korisnik od: 14.08.2006
|
28.09. 2007.
Stranke moraju da vrate 750.000 evra
Parlamentarne stranke u Srbiji moraju da vrate 750.000 evra koje im ne pripadaju, a koje su dobile iz budžeta Srbije. Pojedine partije poručuju da su spremne da to i učine, ali tek sada posle bruke i serije tekstova „Blica“ na tu temu.
Joca Amsterdam učesnik licitacija
Kupci zvučnih imena dali su pečat i jučerašnjoj aukcijskoj prodaji društvenih preduzeća. Hit su i ovog puta bila preduzeća iz šire branše asfaltiranja, a u publici je i ovog puta sedeo Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam, koji je pod krivičnom istragom.
Sreten Jocić je rekao da nije važno da pobedi. Učestvuje kaže, da bi doprineo da cena firme poraste, a time država zaradi. Uz tu brigu za srpski budžet, Jocić je novinarima ispričao da je razlog što je postao redovni posetilac aukcija to što je najavljeno da će to ubuduće biti zabranjeno ljudima sa krimi dosijeima, pa da ugrabi još dok može.
Za lozničku šljunkaru nadmetalo se ravno 11 kandidata, a na tom 11-članom spisku je bilo raznih provinijencija, od nekadašnjeg prvog suosnivača JUL-a Zorana Čička, zatim prvog asfaltera Srbije tranzicionog biznismena Mila Đuraškovića, pa Milenka Zimonjića, Milovana Rubežića, do gazde Mirka Latinovića. Pobedio je Mirko Latinović, tako što je cena otišla više od devet puta: sa 45 miliona dinara na 420 miliona dinara.
Tim skokom cene Latinović, naravno, nije bio nasekiran. Novinaru „Blica“ je objasnio da je, prvo, tu kupovinu obavio na šest godišnjih rata, a drugo, ima toliko razgranate poslove preko svoje građevinske kompanije „Trejd junik“ da nema razloga za brigu. Potreseno nisu delovali ni gubitnici. A na pitanje Milenku Zimonjiću otkud on u asfaltiranju, dobili smo odgovor da je on u tom sektoru odavno, odnosno uveliko je u Preduzeću za puteve Čačak.
Imao viziju, radio da je ostvari
Posle kraće i teške bolesti juče je u KBC „Bežanijska kosa“ preminuo Nenad Bogdanović, gradonačelnik Beograda. Počeo je da vodi poslove u gradu pre sedam godina, u trenutku kad je prestonica bila osiromašena, zapuštena i bez vizije i zato će ostati upamćen kao njegov veliki obnovitelj.
Na čelo Beograda došao je 2000. godine, posle petooktobarskih promena, kad je izabran za predsednika Izvršnog odbora Skupštine grada, a Beograđani su ga na neposrednim izborima u oktobru 2004. godine izabrali za gradonačelnika.
Taksisti će najavljeni protest pretvoriti u pomen
Predsednik Udruženja neregistrovanih i registrovanih taksista Srbije Predrag Perezović izjavio je Tanjugu da će protest, najavljen za danas ispred Skupštine grada Beograda, biti pretvoren u pomen i miran skup zbog smrti gradonačelnika Nenada Bogdanovića.
On je rekao da će predstavnici Udruženja položiti venac i zapaliti sveće ispred zdanja Starog dvora, ističući da "nije hrišćanski da se u ovom trenutku pravi buka". Perezović je dodao da taksisti ipak očekuju da ih, prema dogovoru, primi zamenica gradonačelnika Beograda Radmila Hrustanović u 11 časova i da će, ukoliko ne postignu dogovor, već najavljene protestne vožnje od 1. oktobra biti svakodnevno organizovane od Topčiderske zvezde do Skupštine grada.
Udruženje neregistrovanih i registrovanih taksista Srbije, nezadovoljno što gradske vlasti u Beogradu ne poštuju zakon i odluku Ustavnog suda o izdavanja novih dozvola za rad, najavilo je protest sa početkom u 10 časova na jučerašnjoj konferenciji za novinare.
Evakuisano više od 100.000 ljudi zbog uragana "Lorenco
Uragan "Lorenco" približio se obali Meksičkog zaliva, a stanovništvo priobalnog područja primorano je na evakuaciju zbog jakih vetrova i pljuskova.
Više od 100.000 ljudi iz priobalnog područja u državi Verakruz je evakuisano sinoć, javila je agencija AP. Zvaničnici u Verakruzu su otkazali nastavu i otvorili više od 60 prihvatnih centara duž obale, a meksička vlada upozorila je na opasnost od uragana od Palma Sola do Kabo Rojo. Američki nacionalni centar za uragane predvideo je da će "Lorenco" ojačati pre nego što dospe na kopno i upozorio da pripreme oko zaštite života i imovine moraju hitno da se privedu kraju.
"Brzina kojom se oluja razvija tera nas da reagujemo što brže možemo", rekao je zamenik sekretara za javnu zaštitu u državi Verakruz.
Luke u Tekolutla, Tukspanu i Nautli su od ponoći zatvorene.
Očekuje se da će "Lorenco" oslabiti ubrzo pošto dospe na kopno.
Devojčica sa slike nije mala Medlin
Geri i Kejt Meken, roditelji male Medlin za kojom se još uvek traga, izjavili su juče da devojčica sa fotografije snimljene u Maroku ipak nije njihova kćerka.
Klara Tores, koja je slikala malu devojčicu koja veoma podseća na nestalu Medlin Meken, predala je fotografiju Interpolu, nakon čega su brojni svetski mediji objavili sliku, uz naslove «Da li je to Medlin».
Novinari su brzo uspeli da pronađu devojčicu snimljenu u Maroku, kao i njene roditelje. Radi se o porodici Binhiša, a devojčica sa slike, koja veoma liči na malu Medlin zove se Bušra Bihiša. Ona živi u planiskom području Rif na severu Maroka.
«Ovo je naša kćerka. Molim vas da nam ne ugrožavate privatnost, jer je Bušra veoma nervozna zbog svih ovih doga]aja», rekao je njen otac Hamid.
On je dodao kako se nada da će mala Medlin Meken biti brzo pronađena i da će se vratiti svojim roditeljima.
Potraga za malom Medlin i dalje traje. Medlin je nestala pre više od tri meseca iz hotelske sobe u portugalskom letovalištu Praja de Lus...
Poslaću Federera u penziju
Brod „Sirona“, prijatan vetrić i predivan pogled sa reke na veliki grad na vodi. Ambijent u kojem se juče našao treći teniser sveta Novak Đoković, koji je na tom simboličnom mestu potpisao ugovor sa kompanijom „Dunav - dobrovoljni penzijski fond“.
Najveći srpski brend u ovom momentu privlači pažnju sponzora godinama unazad, a kompanija „Dunav“ je od početka uz srpskog tenisera. Novak je tako postao jedan od najmlađih „penzionera“ u Srbiji.
- Hvala kompaniji što je uz mene od samog početka. Bili su jedni od retkih koji su od početka verovali u mene i da ću uspeti u profesionalnom tenisu. Verujem da će naša saradnja dugo trajati. Profesionalni vek sportista i tenisera je kratak, zato sam rešio da stvar preuzmem u svoje ruke. Apelujem na mlade ljude da na vreme počnu da razmišljaju o svojoj budućnosti. Ovo je još jedan poen u mom životnom meču - poručio je Novak Đoković u društvu generalnog direktora kompanije „Dunav“ Mirka Petrovića i direktora Mirjane Grbović.
Uz prijatnu vožnju od Beogradskog pristaništa ka Gardošu i natrag, Đoković je pričao o planovima za nastavak sezone.
- Uslovno rečeno, sada ulazim u lakši period. Igraću do kraja sezone na turnirima u Evropi, biće mi to, nadam se, dobra priprema za Masters u Šangaju, koji mi je prvi cilj. U Bangkok nisam išao jer posle Dejvis kupa tamo nisam mogao da stignem, tako da mi preostaje da se takmičim u Beču, Madridu, Bazelu i Parizu.
Tokom krstarenja, još uvek se nije znao protivnik Srbije u prvom kolu Svetske grupe Dejvis kupa. Mladi teniser je priželjkivao Francusku i Nemačku, ali i Belgiju na strani. Želja mu se nije ispunila,jer smo dobili Rusiju.
Takođe, Đoković nije bio raspoložen za komentar pisanja britanske štampe o pokušaju organizatora turnira u Sankt Peterburgu da mu plate da izgubi u prvom kolu.
- Samim tim što je tu priču objavio tabloid, ne zaslužuje komentar. Ne želim da se bavim takvim stvarima, ja sam profesionalac i na takve provokacije se uopšte ne osvrćem - rekao je Đoković.
Tenis u Srbiji doživljava veliku ekspanziju, a za to je najviše zaslužan uspeh mladog tenisera. Sledeći potezi će biti konkretni i usmereni ka izgradnji velikog teniskog centra.
- Jako mi je drago kad vidim kako deca kupuju rekete i igraju tenis i na ulici. Mi nismo nacija koja ima tenisku tradiciju. Treba iskoristiti ovaj momenat, porodica i ja pokušavamo da dođemo do toga da napravimo veliki teniski centar koji bi bio i nacionalni i koji bi pružio najbolje moguće uslove svim mladim igračima - kaže Novak.
Do teniskog Olimpa ostalo mu je da preskoči Federera i Nadala. To će biti jedan od velikih ciljeva u narednim mesecima i godinama.
- Kako igra trenutno, čini mi se da Federer još uvek ne razmišlja o penziji! Nadal je, kao što znate, fizički najspremniji igrač i dueli sa njima na narednim turnirima biće poseban izazov. Ove godine sam uspeo da ih pobedim, što mi je dalo ogromno samopouzdanje. Dug je put do vrha, znam šta se od mene očekuje, ali važno je da ja verujem da će se to dogoditi - poručio je najbolji srpski teniser.
BLIC