Pogledajte jednu poruku
Old 13.09.2007, 06:18 AM   #25
Canon

Canon's Avatar

Status: Diskutant
Korisnik od: 13.08.2007

MarijaS, rodjena sam u Beogradu, na Vracaru, zavrsila 14. bgd gimnaziju i fakultet u Beogradu. Zivela sam dovoljno dugo u Beogradu da znam o cemu pricam. Pricam, niti pljujem, niti to drugo sto neces da napises. Pricam kako ja to vidim.
Jedan Svajcarac koji se odusevio nije merilo da je tako super kod nas. Iskreno mislim da se najvise odusevio sa "slivovitz" i sto su restorani, alkohol i hrana puno jeftiniji nego u Svajcarskoj. Ajde molim te, da se ne zavaravamo. Kazes da putujes stalno i mrdas, pa valjda imas oci ?!
Pokusaj da ne budes pristrasna, evo i ja cu.. Pazi, posle mamine bolesti, odvela sam je u Vrnjacku Banju na oporavak. Lep gradic, nema sta. Samo zamisli, u najboljem hotelu u banji, bazen je pun zabokrecine. Plocice su oblozene necim ljigavim, zamalo vrat da slomim. Pricaj mi onda o cistoci.
Kad dune Beogradska kosava, lete papiri, napune se oci prasinom, ne mozes da gledas.
Ada Ciganlija, puna prepuna ljudi, stroke koliko volis, da ne spominjem da ljudi vrse nuzdu gde stignu i sta sve pliva po vodi. Uporedi je se bilo kojim jezerom u Svajcarskoj, Nemackoj ili Austriji, pa mi onda kazi kako je super.
Kad neko dodje sa strane, sigurno da posecuje fine restorane, jer naravno ima i toga. Sto se hrane tice, imamo specijaliteta, ne kazem (vidim po tvojim postovima da si gurman i da volis da ruckas). Ima mesta gde se jako fino jede. Ali to nije sve.
Pogledaj guzve na salterima i ponasanje ljudi, pa mi reci da su fini i pristojni.
Pogledaj saobracaj.. ljudi se parkiraju gde stignu, niko ne postuje saobracajne propise.
Pogledaj gradski prevoz, odvratno prljave autobuse. Ti koja zivis u Svajcarskoj, znas koliko se ovde tacno u minut zna kad ce koji bus da ti dodje i kad ce da stigne na sledecu stanicu u gradu. A kod nas?
Pogledaj nam kontejnere, svi su razrokani, uzasno smrde.
Pogledaj nase pandure.. koji sljam bre! Bruka!
Ovo je samo kako to izgleda, a da ne spominjem uslove zivota. Lako je doci na odmor sa punim novcanikom - milina. Da te vidim da ides da radis za malu platu koju primis sa zakasnjenjem. Da te vidim da vadis neki dokument u opstini ili bilo gde, pa da se sudaris sa "ljubaznim" sluzbenicima. Sta je sa onima koji nemaju posao i sa onima koji zive po 3-4 generacije u jednom stanu? Nemoj mi reci da ne znas koliko sve ide preko veze kod nas.. itd.
Uf, bolje da prestanem, rasplakacu se.