"Od svih zvijeri, hijene su najruznije gradjene i najodvratnije, a kad se na to nadoda i opaki karakter, to je dovoljno da ove zivotinje cini omrazenim."
Tako je Alfred Brem opisao hijene, naravno zivotnje hijene, dok romanopisac Miodrag Lukic tako opisuje ljude.
Hijene, roman koji nikog nece ostaviti ravnodusnim.
Godina 1993 u Svajcarskoj.
Sprega politike i kriminala.
Posvecen je jednom od junaka knjige J.M. Cikinom, coveku koji iz Svajcarske salje izvestaje listu Pogledi o prljavim poslovima laznih patriota.
Ko su ljudi koje autor uporedjuje sa Bremovim opisom hijena?
Da li su neki “humanitarci” imali blanko potpisane zahvalnice od Karadzica i Mladica?
Da li je istina da su svi svestenici SPC koji su do 1991 otisli na sluzbu u inostranstvo bili obradjeni od strane UDBA-e?
Ko je ubijao srpske emigrante od Andre Loncarica i Dragise Kasikovica pa do ludih devedesetih?
Ko je stojao iza uterivaca reketa?
Ko je ubio A.N. majora armije BiH u Cirihu?
O svemu ovome i malo vise u romanu „Hijene“
::. KORENI .:: - Intervju sa romanopsicem, pripovjedačem i režiserom Miodragom Lukićem
Kao i ostale romane Miodraga Lukica; Ludi Vjetar, Studio Evropa, Ranjeni Vuk, Sudbine i ovaj cete moci nabaviti kod:
..: LEGENDA :..
online knjizara - www.knjizara.com - www.knjizara.co.yu
Odlomci:
sve
Postavljena na:
online knjizara - www.knjizara.com - www.knjizara.co.yu
MORALNE HIJENE SU MEĐU NAMA
Ovih dana iz štampe je izašao novi roman "Hijene" dijasporskog pisca Miodraga Lukića. Ovo je njegov peti roman, priča o usamljenom čoveku, po imenu Ognjen, kojeg je "povukla matica života, traži svog oca, i u toj potrazi postaje saučesnik u nečemu prljavom i protiv sopstvene volje."
- Usamljen je u onoj meri - kaže autor Lukić - koliko je usamljen i naš narod u poslednjih petnaest godina.
Glavni lik romana je, kao i u prethodnim njegovim delima smešten u dijasporu.
- Nisam "opsednut" tim temama, ali i sam sam gastarbajtersko dete i živim van otadžbine, pa ne bežim od stvarnosti. Moji likovi su izgrađeni od više ličnosti koje znam, a situacije u kojima se nalaze realne su i surove, kakav je i život često - kaže Lukić.
On ističe da u svakom narodu postoje ljudi sa karakterom hijena, koji isplivaju u burnim vremenima, a naša burna vremena, po njemu, traju već dve decenije
- Moralne hijene su prisutne u životima svih ljudi, da nije njih ne bi bilo ni ovog romana - kaže za "Vesti" Miodrag Lukić
A. K.