Prvo, ja ne pljujem crkvu od juce, ja pljujem ckrvu u poslednjih 10 godina. Cisto da rasclanimo

.
Sto se tice "usamljenih primera" to je bas ono, sto je najgore u svemu tome:
Primeri su usamljeni, jer su samo vrh ogromne gromade leda, koja treba da se istopi, kako bi sav taj sljam isplivao na povrsinu. Ne moze apsolutno niko da me ubedi, da pravoslavni svestenici rade nesto bolje od svoje "bivse brace" iz katolicke crkve, jer 80% ljudi, koji odluce da se zamonase ili slicno, imaju identican mentalni sklop.
Ne kazem da su svi oni pedofili, vec da svi razmisljaju na slican nacin i imaju slicne porive za taj svoj korak.
To, sto katolicka ckrva navodno vise ne spominje to: U ponedeljak, 9. jula je NZZ (Neue Züricher Zeitung) preneo vest, da je katolicka crkva krenula sa placanjem odstete sexualno zlostavljanjim osobama, a fond iznosi
850 Miliona $. Katolicka crkva je tu cifru pripremila samo za potrebe americkog dela katolicke ckrve, tj. ta cifra ce biti isplacena
samo u Americi. O cifri preodredjenoj za Evropu se jos uvek nista ne zna.
Dalje:
Pravoslavna crkva je, kao sto sam napisala, politicko-fundamentalisticka organizacija, i to jos mlada, nastala je kratko pred pad Milosevica.
Dakle, nakon sto se politicka scena u Srbiji nasla u toj situaciji, da im je bila potrebna pomoc, kako bi se konacno raskrstilo sa Milosevicem, pokojni Djindjic je redovno spominjao SPC, kao "vrednost koje se treba setiti" (Mozes to pronaci u njegovim govorima).
Uz to, imamo situaciju, da se cela jedna nacija budi iz visegodisnjeg komunistickog sna, tako da sada naprasno, sva ona rulja, koja je nekada ljubila noge Marshalu Titu, cisto kako bi se iskupila u svojim ocima, a i "ispred Boga", odlazi nazad u crkvu i pocinje sa klanjanjem, padanjem na pod, ljubljenjem "svetog crkvenog poda". Znaci, u SPC-u trenutno imas vise extremista, versko-politickih, nego u celokupnom regionu.
Iscupavsi se iz jedne totalitarne vrste vladavine (komunizam), svi ti ljudi, naviknuti od malih nogu na totalitarne ustanove, hrle u crkvu, noseci sa sobom svoja politicka ubedjenja, koja jednostavno ne mozes tek tako da uklonis i bacis, a sa druge strane, ocajnicki trazeci izgovor za sebe, postaju ultra-hard-core-najcrnji-vernici, koji nastupaju agresivno, i to svesno.
Na celokupnu tu situaciju onda dolazi
Pavle, kome je savrseno jasno, da ima vise moci nego cela vlada, jer iza sebe ima militantno, do krvi agresivno "stado ovaca" (crkveni naziv za vernike, ja nikoga ovde ne vredjam, samo citiram NJIH), i krece da se mesa u politicka pitanje drzave, zato sto
zna da ima moc.
Dakle, sama cinjenica, da se za rodjenje Hristovo govori o nekakvom nazavisnom Kosovu, tu se u njegovom govoru raspreda o tome, sta treba raditi, kako se ponasati, bla bla bla. Bila sam totalno zabezeknuta, kada sam u novinama tog dana procitala njegovo "...Mir Boziji, Hristos se rodi!".
A sta se desava u dijaspori ? E, o tome kada dobijem repliku na ovo :D.