Status: Diskutant
Korisnik od: 19.10.2006
Godine: 27
|
Dado Aenima,
Dobro si se ti nama javila iz taj bel' svet... Tatko od onomad ne prestaje da se busa sa pesnicu u grudi, majka ti odi po babe da gu bacaju zarchiki, i sve pituje kude gu je onaj cerka... Niki nista ne znajev, i kog god da pitamo, vikav ne zna kude si i koje radis... Vise ne moz' sa pare da izadjemo na kraj! Sve majka izdavala na babe! Na kraj mora'mo da prodamo Belku, i sad mojega ce jedemo kozji sira!
Bas mi je drago da si zdravo i dobro, i da te tam'' dobro raniv... Kazi na tuj Opasnu da cu gu ja posaljem recept za moje gucice, a za kupus gu kazi da ne uzima rozi, nego najbelji. Neka mu izdubi kochan, neka sune solchicu u tuj rupu, a glavice neka redja uspravno, i neka gi ne zasecuje! Kad napuni sve, odozgore neka stavi lisje od kupus, i neka zatvori bure, i neka ga pusti da odvugne preko noc. Tek onda se naliva voda. Onaj drugi gazda, Daki bese, neka spremi pluca da duva u kupus posle 20 dana, da se izmesa rasol. Na Opasnu kazi da pred kraj turi neku cveklu unutra da se malko zacrveneje. Dado, nece pogresi! Ima i bure da iz'edete, zi' mi ti!
Za slabine, rekla sam ti stoput, al nista me ne slusas... Nagrej crep, turi ga u jelek vunjet pa na slabine. Nemoj ga pregrejes, da se ne oprlis. Carape sam ti isplela i onej i jos jedan par, da ti se nadje kad podjes po ljudi. Na nji' sam ti izvezla cvet, da gi ne pomesas. Spakova' ti i gunj. Onomad smo odrali ovcu, i ja vikam na tatka: "Od ovoj za moju dadu da das na Radosava da napravi gunj!" I on me, sejo, poslusa...
Za gace ne znam koje da ti kazem... Ne smem da ti gi posaljem, treba za majku, ako podje kod doktora. Pozajmi od Daki, pa ce mu vrnemo kad majka ozdravi!
Ja sam ti se, dado, sva skasala. Propado chistejuci i kuvajuci! Onaj ludi Dragomir, unuk na baba Radunku (na onuj sto neje davala da tocimo vodu kod nju na izvor) vika: "Idi mori i ti u svet, da postanes belosveCka kako dada ti, a ne tuj da skasujes i da venujes u najbolje godine!". A ja, dado, ne smem da ododim od kucu... Majka znas da neje bas najbolja sas zdravlje. Tatko isto bese boles'an onomad, al' ozdrave. Kako da gi ostavim sami? Da se bar udado', a ono ni toj... Dragisha mi ode za Nemacku. Ostavi me zbog onuj Kamenkinu vrtirepku, usta gu mrtva! Pokupi gu i odose si, a ti si Lilit ostani pri majku i tatka i kapi dom! Tako da na Kamenku da gu zovem, nemoj da racunas! Ce gu zove majka!
Na Milovana pa uso krljez u krivak pre neki dan. Jos se prepricuje po selo kako ga je Radica, deda Ljubishina 'vatala za kure. Ne znaju, dado, seljaci da toj mora tako da se radi. A Radica lepa. Izrasla. Zaposlila se u nasu ambulantu kao medicinska sestra. Isla u Beograd da zavrsi skolu. I bas mi bese zao za devojce sto gu zajebavase po selo... Nego 'ajd... A onaj pa Milovan mesto da gu brani, on prica kako ce pa da ide da kosi, ega mu opet neki krljez udje... Bog slatak s nji'...
Tako ti mi, dado, zivimo... Za zetvu ce zovemo komsije, pare se nema. Mada do zetvu ima vreme. Sad za vikend ce idemo da oberemo pasulj. Kaze strina Ranka da je nik'o k\o nedobiven! Nece moz' da izoberemo! Toj kad se prosusi, dada ce ti posalje da si imas!
I tako, sejo...
Ene, majka me vika da idemo da na'ranimo zivinu...
Idem, dado, a ti mi ostaj dobro i zdravo!
Ove suve sljive ti poslala baba! Ja gu vikam da ti toj ne jedes, al' ona zapela stavi pa stavi! I ja morado'...
'Ajd u zdravlje, sejo Aenima!
P.S. A ove pare sto na nji' pise EURO ja mislim da kod nas ne vazu. Mi si jos koristimo dinari, pa ti gi zato vracam nazad! Ostavila sam ti gi u carapu sa cvetic!
P.P.S. Kafetin sam ti stavila u carapu bez cvetic! baba ti poslala onaj njen melem od nanu da mazes na glavu kad te boli!
Svi te mlogo ljubimo i pozdravljamo! Samo deda te ne pozdravlja, jer ne razgovaram s njega!
Poslednju izmenu radio/la Lilit: 17.07.2007 u 07:43 AM.
|