MARLI, skidam kapu. Svela si problematiku, koju (ja) imam sa crvenim zajednicama na sam koren:
|
Citat: Autor citiranog posta MARLI |
|
|
|
|
|
Dakle, dusa i duh su isto? Ako verujem da ima duse verujem u duha? |
|
|
|
|
Ovo je tako dobro sazeta
celokupna hriscanska dogma, u jednom pitanju.
Dakle, sputavanje i spustanje tog zaista komplexnog pitanja na "poverenje i verovanje crkvenim ljudima" je cist bezobrazluk, moze se cak reci i jeres. (ako hocemo da koristimo crkvene omiljene "psovke" )
Samim time, sto crkva svojim podanicima (ja ih zovem robovi) daje jasne predispozicije, odgovore na nepostavljena pitanja i na neki nacin usadi u glave nacin razmisljanja, dolazimo u situaciju, da ljudi jednostavno veruju, ne pitajuci sebe ni jedne sekunde u sta zaista veruju.
I bas zbog te dogmatike, koja je hiljadama godina trovala slobodan um coveka, Evropljani tj. Hriscani u globali nisu u stanju da zamisle ista drugacije. Ne samo hriscani, vec i svi ljudi koji zive u hriscnaskom svetu, jer hteli to ili ne, i ateiste su zapljuskanje gomilom religiozno-duhovnih informacija.
Ako uzmes za primer Budizam, koji je jedna od
najstarijih religija ovog sveta (Hriscanstvo je mala beba u poredjenju sa Budizmom), oni
nemaju pojam "Bog", ali je koren celokupnog budizma dusa.
Ne radi se uopste o tome, da je pitanje postojanja Duse automatski povezano sa postojanjem Vise Sile, vec o tome, da u nasem podneblju covek nije navikao da razmislja na taj nacin.
Ko tebi ili meni garantuje, da Dusa u stvari nije komad toga, sto neki nazivaju "Bogom", i da sve Duse zajedno stvaraju bas tu Visu Silu?
One Mind.