Stan sam trazila od prilike godinu dana.
Nije bio problem ni drzavljanstvo (koje nemam), niti bilo sta drugo, vec cinjenica da u ovom gradu u proseku ima 0.04% praznih stanova (tako su objavili pre mesec dana u novini Tages Anzeiger).
Uz to, nije bilo slobodnih stanova, bar ne onakvih kakve sam ja htela. Onda sam nakon godinu dana slucajno naletela na ovaj stan, u kome sam sada, tako da sam prezadovoljna. Jeste da je malo skuplji, ali mi odgovara u svakom pogledu.
Mesecna kirija mi je 1400 evra, stan ima 100 kvadrata, ono ...sasvim je ok. Nisam morala da uplatim 3 mesecne kirije, posto su ovde sa time prestali pre godinu dana, tj. vecina stanara uzima osiguranje, koje placa godisnje. To se obicno obavlja kod firme SwissRe, koja "osigurava osiguranja". Uz to osiguranje, takodje 99% stanara ima dodatno osiguranje kod "Mobiliar". Princip je jako jednostavan: Dolazi vam experta u stan, procenjuje vrednost namestaja, slika, knjiga, svega sto posedujete, nakon toga izracuna, na koju cifru bi trebali da osigurate vas posed, nakon toga dobijete 2x u godini racun. Na taj nacin ste osiguranje protiv svih elementarnih nepogoda, kao i u slucaju kradje. Na kraju godine, ako se ne desi nista, osigurana lica dobijaju neku vrstu "odstete".