Prvi red:
Hriscanstvo, Judaizam, Hindu
Drugi red:
Islam, Budizam, Sinto
Treci red:
Siiti, Bahai, Jainizam
(sa leve u desnu stranu)
Dragi moji i drage moje
U svrhu olaksanja diskusija, kao i lakseg predocenja odredjenih religija, a i kao rezultat kisovitih veceri, u kojima nisam znala sta bih od sebe, napravila sam nesto kao malu enciklopediju religija foruma Diskusije.Net.
Naravno, ovo nisu sve religije, sve neo-religije, sve sekte, svi filozofski pravci i svi moguci i nemoguci pogledi na veroispovest, ovo je samo glosar nekoliko najbitnijih veroispovesti, koje se mogu „pohvaliti“ najvecem broju vernika ili sledbenika, kao i ponekih filozofskih pravaca, koji me licno tangiraju (agnosticizam).
Ovde necete naci ni jednu prirodnu religiju ili sekularne religije npr. africkih plemena. O tome se moze naci jako puno materijala, uz to se u paganizmu moze naci toliko pravaca, da bi samo o tome covek mogao napisati nekoliko stotina knjiga. Dovoljno je sto smo svesni cinjenice, da je paganizam (slovenski, keltski, germanski, egipatski, itd.) osnova svake religije.
Ako neko smatra da bi trebalo napisati nesto od jos nekoj religiji ili jos nekom filozofskom pravcu tumacenja istih, neka to napise, rado cu to obaviti, naravno pod uslovom da mi je to ucenje poznato. Ako pak nije, bila bih zahvalna svakome, ko napise nesto sazeto, kratko i jasno o nekom religioznom pravcu, koji u ovim mojim postovima necete naci.
Najbolje od svega bi bilo, kada bi ovo moje neko zaista i procitao.
Kako god, enjoy!
Sadrzaj:
1. Statisticki podatci / Pokusaji definicije / Teorije religije
2. Ateizam
3. Hriscanstvo
4. Islam
5. Judaizam
6. Budizam
7. Hinduizam
8. Hermetizam
9. Satanizam
10. Agnosticizam