Pogledajte jednu poruku
Old 11.10.2006, 08:32 AM   #46
Aenima

Aenima's Avatar

Status: Diskutant
Korisnik od: 11.10.2006

Meni ja fantasticno zanimljivo kada neko napise: "Verujem u Boga, ali se ne secam kada sam bio/bila u crkvi..." ili slicno. Crkva nema nikakve veze sa verom.
Verujem u Visu Silu, Energiju, Pokretaca, Stvaraoca, Svetog Duha. Onoga, koji je stvorio jedino logicno neobjasnjivo u mom bicu, a to je moja Dusa.
Sto se tice relacije vera-crkva/dzamija/sinagoga : Po meni su to ekonomska udruzenja tj. institucije stvorene, kako bi ljudima uzele pare, a dale im sta? Veru u sta? Veru u strah? "Plasi se Sudnjeg Dana", "Strahuj od Strasnog Suda", "Ako ne budes takav i takav, desice ti se to i to".
Logicki gledano, crkva je nastala (gledam to iz aspekta hirscanstva, jer spadam u tu grupaciju) ono trenutka, kada je bilo sve vise ljudi, a nije bilo nikakvih pravila (Sodom i Gomora). Mozda je predjasnja definicija i forma crkve bila drugacije tj. sigurno je bila drugacija od ove danasnje, jer ovo sada na sve lici, samo ne lici na Boziju Kucu.
Sama cinjenica, da se hriscanstvo podelilo zbog neslaganja u osnovnim temeljima je dovoljno, da pametan covek stavi prst na celo i zapita se, kakve to veze ima sa Verom. Velika Shizma nije bila samo rascep na katolike i pravoslavce, vec i pocetak kraja crkve kao takve u samom korenu. Na taj koren su dogradjene raznorazne dogme, koje se danas brane na krvi i noz.
Izvinjavam se svima, koji crkvu vezuju sa verom u Boga, ali po meni crkva ne radi nista drugo, vec koristi odredjene svece, osobe, licnosti i Sina Bozijeg kao vrstu "ekonomskog dobra" koje prodaje. Svaki integritet i verodostojnost je katolicka crkva (na prvom mestu) izgubila josh u srednjem veku, celim cirkusom oko inkvizicije i prodajom takozvanih "pisama spasa", koje su vernici morali da kupe pocetkom godine, kako bi, u slucaju da umru do sledece godine, mogli da odu u Raj. Molim?!?!
Realno gledano u crkvi se sve placa: vencanje, krstenje, smrt. Ne postoji nista, sto je deo duhovnosti, vec se duhovnost ceni kroz sumu. Pravoslavna crkva je tek stvar za sebe, jer se tamo definitivno ne zna ko koga...i zbog cega. Sav taj postkomunisticki duhovni srpski svet je od jednom postao svestan postojanja pravoslavne crkve i njene dobrote. Sjatilo se kuso i repato, svi znaju bolje od drugog kako se sta radi, a bivsi sekretari komunisticke partije su najveci vernici (poznajem jednog). Isti oni, koji su do juce pljuvali po svemu, sto ima veze sa verom.
I dok mule pricaju o dzihadu i pozivaju na isti, u Koranu nigde ne stoji ni rec o istom, ali naravno "treba citati izmedju redova, uciti velike skole i bdeti godinama nad Svetom Knjigom, kako bi shvatio znacenje iste" (jedan hodza meni). Naravno, treba. Dzihad je nista do modernog Krstaskog pohoda, samo sto je sponozor neko drugi tj. ovog puta nije crkva, vec dzamija.
Sazeto, ako verujes, verujes. Ne treba ti neko ispred tebe da ti kaze, sta pise u toj i toj knjizi, jer je vecina tih knjiga napisana jako dugo nakon smrti Izaslanika, vecina je bila na latinskom, a vecinu je preveo neki vican, prosedi monah (u slucaju crkve), koji je blejao u svom samostanu, kaznjavao sebe korbacom svaki put kada oseti animalnu, sexualnu potrebu, a u slobodno vreme prevodio na "razumljivi jezik" reci Bozija.
Nemam nista protiv ni jedne jedine vere, jer je potreba i pokretac je. Ali zaista imam nesto protiv svih tih institucija, koje medju ljudima razlicitih vera seju mrznju bas iz tog razloga, sto su druge vere. Toga se gadim i uzasavam.

Enjoy.

Poslednju izmenu radio/la Aenima: 11.10.2006 u 11:44 AM.
Aenima nije na forumu   Odgovori sa citatom