Pogledajte jednu poruku
Old 05.06.2007, 07:26 AM   #15
cuore_sportivo

cuore_sportivo's Avatar

Status: Diskutant
Korisnik od: 03.12.2006
Godine: 24

Vidim da si veoma dobar analiticar finansijskog sektora - stara srpska boljka, svi znaju sve.

Od banaka koje su rangirane u prvih 50 na svetu u srbiji posluje:
Crédit Agricole SA, Paris, France (8)
Société Générale, Paris La Défense, France (13)
UniCredito Italiano SpA, Milan, Italy (16) - preuzeli HVB banku
Bayerische Landesbank, Munich, Germany (45) - preuzeli Hypo Alpe Adria Bank A.G.

http://www.bankersalmanac.com/addcon...k/wldrank.aspx

Tako nebih rekao da banka koja je u prvih 50 u svetu da je "sh" kategorija. A ako se spustimo na evropski nivo onda ima tu josh ozbiljnih igraca - Intesa Sanpaolo, Alpha, NBG...

A sto se tice evropske rang liste
http://bwnt.businessweek.com/europe_...ks&country=ALL

Rank koji se vidi se odnosi na sve kompanije a ne samo na banke pa su zato brojevi cudni.
Znaci od prvih 40 u Evropi u Srbioji posluje:
Société Générale (1)
Banca Intesa (12) - posle fuzije sa Sanpaolom verovatno na vise mestu
National Bank of Greece (14)
Alpha Bank (15)
Crédit Agricole (16)
San Paolo-IMI (22) - fuzionisala se sa Intesom
Unicredito Italiano (23) - preuzela HVB
Erste Bank (26)

8 od 40 najboljih evropskih banaka radi u Srbiji. Nije losh skor za jednu malu zemlju.

Ova lista mi se vise svidja jer je sem bilansne aktive uzeta i profitabilnost banaka. To su parametri po kojima se banke mere a ne izgkled ekspoziture i koliko je zgodna hostesa a koliko cura na salteru.

A ako se uzme reklama iz USA iz sezdesetih godina koja je uzeta za defonicuiju banke: "banka nije zgrada, banka nije zlato, banka je poverenje" - mislim da ljudi u Srbiji mogu da imaju prolicno poverenje u banke koje ovde posluju. Naravno konkurencija je dobrodosla i pozdravljam ulazak Oportunity stedionice na trziste (sada kao banke) jer su sada potrebne banke koje sebe cene malo manje.

A to da je raditi za banke prestiz - jeste jer na zalost plate su mnogo vece nego u privredi (sto po meni nije normalna situacija).

A sto se tice J.P. Morgana - molim te ne priocaj mi o njihovom postenju. Rado bi oni dosli da uzmu 25% kamate kada to nebi podrazumevalo odredjene troskove. Naime u Srbiji se ne izdaju dozvole za isnivanje banaka i jedini nacin da se udje na trziste je kupovina neke od banaka. A sada je samo raspad i ostao tako da se ne isplati.

Ne znam cime se bavis ali ocigledno ne procenom banaka jer ne znam na osnovu kojih performansi procenjujes koje su banke "dobre" a koje "raspad".

Na primer jedna od najjacih (verovatno najjaca) banaka u srbiji je AIK banka. Znaci banka koja je u vecinskom domacem priovatnom vlasnistvu. Sa 200-tinak radnika imau najveci kapital inajveci prinos na kapital. Trenuitno sporovode IPO - dokapitalizuju se sa nekih 200 miliona evra (znam da je za holandske prilike ta cifra smesna ali u Srbiji je to itekako ozbiljna cifra).

Poslednju izmenu radio/la cuore_sportivo: 05.06.2007 u 07:51 AM.
cuore_sportivo je trenutno na forumu   Odgovori sa citatom