|
|
|
|
|
|
|
To ti je sad kao kad bi dosao amerikanac, i kaze "ja kazem RUG, a ne CARPET... mrzi me sad da nabrajam, ali ima na hiljade razlichitih rechi u odnosu na engleski koji se govori u velikoj britaniji. I sta sad i oni treba da govore svi zasebnim jezikom? Pa cak i razlike izmedju severa i juga amerike, jel sad treba da postoji severno americki i juzno americki jezik?
Ima razlike kako pricaju hrvati i srbi, ali ne TOLIKO. Osnova je ista svidjalo se to vama ili ne. |
|
|
|
|
severno americki i juzno americki jezik????
Amerika je jedna drzava i to je to. Kod njih nema levo-desno, nema sta ko da se buni.
Kao sto si sam rekao, to ima samo na Balkanu. Ja ,kao sto sam vec rekla,
ne podrzavam da svaki DIJALEKAT dobije zvanicno status posebnog jezika, ali ujedno cu ti reci - govorim srpski a ne hrvatski. U potpunosti mi je sa te strane jasno zasto svaka drzava kada se odvoji trazi neki svoj jezik. Logicna posledica nezavisne drzave jeste da ima svoj jezik. Tako Crnogorci vole da misle da pricaju crnogorski iako je to samo dijalekat... Ali eto kada se odvoje hoce to i sta tu mozes?
E sad to sto druge drzave priznaju i to i na primer razne ''druge'' odnosno nove pravoslavne crkve, ja ne znam kako se uopste protiv toga buniti? Kada neka drzava zapne da ima svoj jezik i svoju crkvu , ko tu sta moze da kaze protiv, mogu samo da priznaju i gotovo... Niko se tu nista posebno ne pita.
Ti mozes da imas stav da je to sve srpsko-hrvatski a ja ti kazem da moze da bude samo srpski ili samo hrvatski, kao sto postoji SAMO ENGLESKI i samo portugalski i td. Jezik je jedan.
Gde si video jezik koji u nazivu ima dvojezicnu strukturu? To nigde ne postoji. Postoji samo jedan jezik. Dakle, ili je srpski ili je hrvatski. Ne verujem da bi Hrvati rekli da pricaju srpski, a samim tim ne bi rekli ni da pricaju srpsko-hrvatski... vec samo hrvatski.